— Jeg håper dommen blir stående, og at ikke staten anker til lagmannsretten. Dette er på mange måter Davids kamp mot Goliat. Vi snakker her om en multihandikappet gutt som gjennom erstatningen skal få anledning til å kjøpe seg assistanse og tilpasset bolig for å få et så godt liv som mulig, sier advokat Thomas Roander.

Det var feil oppfølging av komplikasjoner som oppstod i forbindelse med et keisersnitt som gjorde at gutten i 2009 ble hjerneskadet. Foto: Torbjørn Witzøe

KeisersnittDa gutten ble tatt med akutt keisersnitt ved Flekkefjord sykehus i 2009, fikk han ikke tilstrekkelig tilgang på surstoff og ble påført en større hjerneskade. Han er erklært 100 prosent medisinsk invalid og er avhengig av tilsyn og pleie døgnet rundt.

Staten ved Norsk pasientskadeerstatning har tidligere utbetalt til sammen 8,3 millioner kroner i erstatning etter sykehustabben. Foreldrene mente erstatningen var for liten, og stevnet staten for retten. Under hovedforhandlingene ble partene enige om at det tidligere erstatningsbeløpet som omhandlet boligtilpassing ble økt med 300.000 kroner. I dommen fra Lister tingrett ble staten ved Pasientskadenemnda dømt til å betale 1,5 millioner kroner ekstra i erstatning. Foreldrene vant derimot ikke fram i kravet sitt om erstatning for det inntektstapet de har fått, angivelig fordi de ikke har maktet å være i arbeid på grunn av at de har pleid sønnen sin døgnet rundt hjemme.

— Dette er nok et eksempel på at foreldre som går til sak mot staten med krav om å få større erstatning etter fødselsskader vinner fram. Jeg har personlig ført fire slike saker for retten det siste halve året, og i alle disse tilfellene har erstatningsbeløpene blitt større, sier Thomas Roander.

Advokat Thomas Roander sier mange kvier seg for å gå rettens vei for å få større erstatning av frykt for høye saksomkostninger. Foto: Torstein Øen

Store advokatregningerAdvokaten tror mange foreldre kvier seg for å gå rettens vei av frykt for å bli sittende igjen med store saksomkostninger dersom de ikke vinner fram. I tillegg kan det være en stor, psykisk påkjenning å gå gjennom en rettssak for foreldre som gjerne bruker alle sin tid og krefter på å pleie og være med barna sine.