Otra kommer på åttende plass med en fangstrapport på 2271 laks, mens Mandalselva er på tiendeplass med 2146 laks.

— Man er mer tilbake på normalnivå i år. Målt i antall kilo kommer Otra lengre ned, men i antall laks så har Otra ligget på topp 20 de siste årene, og enkelte år på topp 10, sier sekretær i Otra Laxefiskelag, Harald Endresen.

Følg Fædrelandsvennen Vennesla på Facebook

— Mandalselva er en større elv, og pleier å ligge over Otra, sier han.

Nedgang

Næringsorganisasjonen Norske Lakseelver betegner årets sesong på landsbasis som svak, etter at laksefisket i elvene var dårligere i 2014 enn snittet for de foregående ti årene. Nedgangen er på åtte prosent målt i antall fangede laks.

Les også:

Mandalselva leverer 30 prosent under gjennomsnittet for de siste ti sesongene, mens Otra også ligger noe under snittet for siste ti sesonger. Otra går imidlertid en del opp sammenlignet med fjorårets resultater, og er det beste fangståret siden 2010. ## Rømt fisk

Havforskningsinstituttet gjennomfører nå et forskningsprosjekt for å kartlegge innslaget av rømt oppdrettslaks i 120 lakseelver, deriblant Otra.

Av 2271 rapporterte laks i Otra i år, er kun tre identifisert som rømt oppdrettslaks.

Forskningsfisket ble nylig avsluttet, og i Otra ble det fanget 46 laks. Det er ikke observert kjennetegn som tyder på at noen av disse er oppdrettsfisk, men skjellprøver er sendt til Havforskningsinstituttet for analyse.

Sørlandsperle

I Tovdalselva har det kun blitt fanget 322 laks. Men over 2000 laks har vært talt i laksetrappen i Boenfossen, og minst like mange har gått opp selve fossen, heter det fra Norske Lakseelver.

— Alt tyder på at laksen virkelig er tilbake i denne litt bortgjemte sørlandsperlen, heter det.