Turer til konsentrasjonsleirer som Auschwitz-Birkenau må nå skje i skoleferien. Foto: NTB/Scanpix

Vennesla kommune har i flere år innvilget tiendeklassinger permisjon for å besøke konsentrasjonsleire fra andre verdenskrig.

Men å gi grupper av elever permisjon for å reise på tur er en omgåing av opplæringslovens paragraf om gratisprinsippet, og må derfor opphøre, har Fylkesmannen sagt.

Fredag fulgte levekårspolitikerne enstemmig rådmannens forslag til vedtak om å godta dette. Så mye annet kunne de heller ikke gjøre.

Advarte

Flere advarte mot å ta lett på de historiske grusomhetene, og oppvekstsjef Kristin E. Robstad presiserte flere ganger at dette kun handlet om at turene ikke lenger kan skje i en vanlig skoleuke.

— Det er fritt fram for at dette kan gjennomføres i skolenes ferier, sa hun, og flere politikere foreslo høstferien som et godt alternativ.

Turene har vært foreldrearrangert og finansiert av dugnadsarbeid, noe som betyr at foreldre uansett har hatt ansvar for planlegging og gjennomføring.I vedtaket blir det også presisert at de som allerede har samlet inn penger og planlagt tur skal få permisjon, og det understrekes av at det er fritt fram for å dra på tur i skoleferiene.

Praksisen med permisjon blir avsluttet for elever som starter i 8. klasse fra og med skoleåret 2014— 2015.