— Strålevernet ser alvorlig på denne type hendelser. Disse laserpekerne er så sterke at både publikum og ansatte har blitt utsatt for fare. Det er ekstra bekymringsfullt at laserpekerne ble benyttet i en barneforestilling. Vi er glad for at politiet har tatt tak i saken og at bruken får konsekvenser, sier avdelingsdirektør Hanne Kofstadmoen i Statens strålevern.

Fire laserpekere var festet til en hanske og strålene sveipet over publikum flere ganger under kveldsforestillingen «Kaptein Sabeltann og jakten på den magiske diamant» i fjor sommer. Synet kan skades umiddelbart dersom strålene treffer øyet direkte.

Avdekket tilfeldig

Den ulovlige bruken ble avdekket ved en tilfeldighet da en ansatt i Statens strålevern var på besøk i Dyreparken med familien sin. Han visste at det var gitt avslag på søknaden om godkjenning og dispensasjon. Derfor ble han svært overrasket da han så den onde fyrsten «Maga Kahn» komme flygende over scenen med hansken på hånden.

Laserhansken ble brukt av en av skuespillerne under "Kaptein Sabeltann"-forestillingene i 2014. Den manglet godkjenning. Foto: Statens strålevern

— Jeg og samboeren min fikk den (strålen, journ. anm.) rett i øynene. Vi merket at det var et veldig sterkt lys, og at det gjorde litt vondt. Heldigvis sveipet den fort forbi oss, uttalte seniorrådgiver Sindre Øvergaard til VG i september i fjor.Statens strålevern anmeldte Dyreparken og beslagla hansken. Saken ble etterforsket av Agder-politiet. Men først nå er det kjent hva slags reaksjon som er gitt i saken, siden forelegget ble vedtatt i november i år.

Rabatt for liggetid

— Det er gitt et forelegg på 5000 kroner for bruk av laserpeker uten godkjenning. Saken ble anmeldt i juli 2014, men først påtaleavgjort i juli 2015. Det er tatt hensyn til tiden som er gått ved straffeutmålingen, sier politiadvokat Tove Haugland i Agder-politiet.

Vedkommende som er bøtelagt er innleid som ansvarlig for bruken av spesialeffekter på «Kaptein Sabeltann»-forestillingene. Han ønsker ikke å kommentere saken.

Strålene fra laserne på denne hansken kan gi umiddelbar øyeskade om den treffer øyet direkte. Hansken ble beslaglagt etter "Kaptein Sabeltann"-forestillingene i 2014. Foto: Statens strålevern

— Vi visste ikke at hansken ikke var godkjent da vi sa ja til bruken. Vi er opptatt av å følge regelverket, og kommer nok til å være mer opptatt av slike ting i fremtidige forestillinger, sier administrerende direktør Per Arnstein Aamot i Dyreparken til Fædrelandsvennen.

Tror på fortsatt tillit

Han sier de fortsatt har tillit til mannen som er bøtelagt, men at de ikke kommer til å benytte liknende effekter fremover.

- Har denne saken skadet omdømmet til Dyreparken?

— Alle slike ting vil vi helst slippe. Potensielt kan de skade omdømmet vårt, men jeg opplever ikke at denne konkrete saken har gjort noe med folks tillit til oss, sier direktøren.

Statens strålevern tviler på at de vil godkjenne bruk av laserhansker i liknende forestillinger.

— Vi gir godkjenning dersom laserpekeren er i henhold til europeisk standard, bruken vurderes som berettiget og det ikke er grunn til å anta at laserpekeren vil misbrukes. Det er en snever godkjenningsordning, sier avdelingsdirektør Hanne Kofstadmoen.

Det er ikke meldt inn skader etter bruken av laserhansken i Dyreparken.