— Vi må verne om barna og unge. Det er dumt å påføre dem passiv røyking når de ikke kan velge det selv. Jeg synes ikke at der riktig at foreldre røyker i bil når de har barn med seg, sier leder i Aust-Agder AUF, Marte Næss Thomassen.

Aust-Agder AUF ønsker at folk som røyker i biler med personer under 18 år, skal kunne bøtelegges.

Vanskelig å kontrollere

Allerede for fem-seks år siden luftet daværende statssekretær i helsedepartementet, Roger Ingebrigtsen (Ap), at det kunne bli en diskusjon rundt røykfrie privatbiler i Norge. Diskusjonen stanset før den begynte fordi den samme regjerningen mente det ville blir for vanskelig å håndheve et slikt forbud.

AUF-leder i Aust-Agder, Marte Næss Thomassen, vil ha en lov som forbyr røyking i bil med passasjerer som er yngre enn 18 år. Foto: Privat

— Det blir kanskje vanskelig å kontrollere, men hvis vi ikke gjør noe risikerer man vi enda flere helseskader. Vi klarer å kontrollere om folk sitter i mobiltelefon mens de kjører. Da må det gå an å legge inn et enkelt prinsipp om at det ikke skal være lov til å røyke med barn i bilen, sier Thomassen.

Like muligheter

AUF-lederen tror partiet stiller seg bak ønsket om røykfrie biler med barn som passasjerer. Hun forventer likevel at det kan bli debatt om en slik inngripen i folks privatliv.

— For min del er like muligheter og en lik start i livet uansett det viktigste. Hvis barn ikke har mulighet til å påvirke god helse selv, mener jeg dette er et godt forslag, sier Thomassen.

Inspirasjonen til forslaget er hentet fra England og Wales hvor et røykeforbud i biler med passasjerer under 18 år ble innført i 2015. Et titalls andre land har også innført røykeforbud i bil i forskjellige varianter. I tillegg vurderer finske, nederlandske og irske myndigheter å innføre et lignende forbud.

Unødvendig

Her i Norge ser helse- og omsorgsdepartementet lite behov for å forby røyking i bil ved lov.

— Et forbud mot røyking i biler hvor barn er passasjerer, er ikke et aktuelt tiltak nå. Vi fikk en lovbestemmelse i 2013 om at barn har rett til et røykfritt miljø. I Helsedirektoratet sin spørreundersøkelse i 2013, svarer nesten alle (98 %) at de mener at man ikke bør røyke med barn i bilen, sier statssekretær Cecilie Brein-Karlsen til Fædrelandsvennen.

Hun mener et en lovbestemmelse er unødvendig.

— Vi har tro på at foreldre passer på at barna deres ikke utsettes for skadelig røyk i bil, uten at vi trenger å lovfeste det, sier Brein Karlsen.