Sørlandet sykehus Arendal er rammet av en av de verste arbeidsmiljøkonfliktene på mange år. Foto: Jon Anders Skau
Foretakstillitsvalgt for overlegene ved sykehuset, Hans Thorwild Thomassen, jobber med på løse konflikten. Foto: Reidar Kollstad
Klinikksjef Geir Bøhler ved kirurgisk klinikk vil ikke kommentere saken. Foto: Steinar Vindsland

— Det mest opprivende her er jo at konflikten er intern på avdelingen i Arendal, ikke en strid mellom Arendal og Kristiansand, slik vi har sett tidligere, sier hovedtillitsvalgt for overlegene i Arendal, Egil Hagen.

Flere kilder Fædrelandsvennen har snakket med, beskriver konflikten som en av de vanskeligste arbeidsmiljøkonfliktene ved sykehuset på mange år, og at den både rammer arbeidsmiljøet og kan være en trussel mot kvaliteten på behandlingen pasientene får.

Pasientsikkerheten

Ortopedisk avdeling sorterer under kirurgisk klinikk og klinikksjef Geir Bøhler .

— I hvilken grad er denne konflikten så alvorlig at den kan utgjøre en fare for pasientsikkerheten, Bøhler?

— Jeg vil ikke kommentere denne saken fordi det er en personalsak, men si generelt at vi alltid følger nøye med på pasientsikkerheten, sier han.

Overlegene ved ortopedisk avdeling er sentrale i striden. Det er åtte av dem, en av dem er passiv, mens fire yngre fra Arendal har store konflikter med tre eldre overleger. De tre sendte i november 2014 varselbrev til avdelingsledelsen, med krav om at nestlederen ved avdelingen måtte gå av med øyeblikkelig virkning.

Ukultur

De mente han ikke er kvalifisert for stillingen, og at han skaper «misnøye og mistrivsel blant de andre overlegene».

«Vi mener det over flere år har utviklet seg en ukultur på avdelingen, hvor noen kolleger favoriseres i forhold til andre», står det videre i varslingsbrevet. Enkeltpersoner skal ha nektet å stå ved samme operasjonsbord som andre, i følge korrespondanse Fædrelandsvennen sitter på.

Nestlederen ønsker ikke å kommentere saken overfor Fædrelandsvennen nå.

Elendig personkjemi

Striden handler om kvalifikasjoner, posisjoner, elendig personkjemi og er svært uoversiktlig. Den omfatter også rene personalsaker med skriftlig advarsel og trussel om oppsigelse. Så betent er konflikten blitt at den har smittet over fra ortopedisk til både anestesi- og operasjonsavdelingene.

Organisasjonsdirektør Nina Føreland sier at sykehusledelsen har iverksatt en rekke tiltak for å komme til bunns i problemene. Blant annet har hun hyret inn et eksternt konsulentfirma, Tinia, for å kartlegge omfanget ved å intervjue mange av de ansatte. Normalt løses slike problemer med bedriftshelsetjenesten, bekrefter hun.

— Det er et sted mellom 80 og 100 ansatte som i mer eller mindre grad er berørt av dette, sier hun.

Alvorlig

— Hvor alvorlig er konflikten?

— Jeg synes at saken er alvorlig, sier Føreland. Hun er svært forsiktig med å uttale seg, fordi det nå pågår en prosess, og hun ønsker ikke å bære ved til bålet.

Hovedtillitsvalgt Hagen hadde ønsket at sykehusledelsen hadde tatt tak i problemene på et langt tidligere tidspunkt. Flere kilder mener konflikten har ulmet i to-tre år.

Både Arbeidstilsynet og Legeforeningen sentralt er med i arbeidet for å løse konflikten.

Tilsynssak

— Vi er i en prosess i denne saken, men det er så tidlig at vi ikke har konkludert med noe ennå, sier Anders Thorstad, seniorinspektør i Arbeidstilsynet. Han kan ikke utelukke at dette blir en tilsynssak.

Foretakstillitsvalgt for overlegene ved sykehuset, Hans Thorwild Thomassen, bekrefter også at han og en representant for Legeforeningen sentralt deltar i arbeidet.