— Det er ikke til å fatte det som skjer i Nord-Irak. Jeg er veldig redd for hva som skjer med min familie, sier Ayad Tammu (37).

Han og hele hans familie i Nord-Irak er kristne. Det betyr at de er forfulgt av den sunniarabiske geriljaorganisasjon Isil, som prøver å skape et islamsk styresett i grenseområdene mellom Irak, Syria, Jordan og Libanon.

Organisasjonens røtter kan spores tilbake til Al-Qaida-nettverket i Irak.

Ustabilt

Tammu og hans lille familie har bodd i Kristiansand i åtte år. Da flyktet de fra Nord-Irak som var fullstendig ustabil i krigen som ble ført mot Nato.

— Nå har USA og resten av Nato forlatt Irak. Nå er landet i ferd med å bli mye verre enn det var under Saddam, sier Tammu.Hans familie på rundt 70 medlemmer har forlatt byen Karmlesh og er nå i Erbil som er hovedstaten i Kurdistan.

Det er i denne byen amerikanerne har interesser, og av den grunn har satt i gang flyangrep mot Isil for å beskytte byen.

Lettet over angrep

— Jeg snakket med min bror lørdag morgen. Han sier de er lettet over at USA har satt i gang motangrep. Men de er redde for at amerikanerne som er i Erbil skal forlate byen og at angrepene derfor avsluttes. Da er innbyggerne overlatt til seg selv igjen, sier Tammu.

Han forteller om forferdelige forhold for hans familie.

— Nå er de heldige fordi de har tak over hodet. Men de bor 70 stykker i et hus med fire soverom, så det er virkelig ikke lett, sier Tammu.

Nå ber han om at verdenssamfunnet gjør hva de kan for å stanse Isil.

— De får forsyninger fra et eller annet sted, våpen og penger. Dette må stanses, sier han.

Vil bare ha fred

Han nøler når vi spør om han mener USA skal intensivere angrepene mot Isil og gå til bakkeangrep.

— Jeg ønsker jo bare fred i Irak, sier han,

Tammu har ikke mye godt å si om den irakiske hæren.

— De forlot byen Mosul og etterlot seg mengder med våpen som Isil har overtatt, sier Tammu.

Han mener hæren som domineres av sunnimuslimer med hensikt er passive overfor befolkningen i Nord-Irak.