Slik karakteriserer stortingsrepresentant Ingunn Foss (H) fra Lyngdal det som nå er blitt årets største tverrpolitiske verksted.

— At Agder samtidig får vist fram hva vi har å by på, er en veldig nyttig bieffekt, legger hun til.

Attesten skrives under av partikollega Svein Harberg som tirsdag satte av en hel arbeidsdag til å sortere innspill han fikk i løpet av uka som samlet det som kunne krype og gå av politikere og interesseorganisasjoner. Ikke minst fikk han mange henvendelser fra «vanlige folk».— På gata treffer vi mange folk man ellers ikke møter. Mange stiller med godt forberedte spørsmål, og har helt tydelig planlagt å treffe oss, sier Harberg som leder Stortingets familie- og kulturkomité.

Følge opp

Nå krysser han av i kalenderen for de som skal følges opp videre.

— Jeg fikk henvendelser om saker over et vidt spekter, sier han og nevner alt fra pensjonsordninger via OL-spørsmålet til rettigheter for foreldre til blinde barn.

— Mange av emnene sorterer inn under fagfelt som andre kolleger jobber med, så nå sitter jeg og sender e-poster til dem, legger han til.

Og Ingunn Foss tar med seg ny lærdom fra Arendal til høstens sesjon på Stortinget:

— Rent konkret lærte jeg enormt mye på et dagsseminar om matproduksjon og matsikkerhet, og fikk flotte innspill fra mange faglig dyktige miljøer, sier hun.

Arbeiderpartiets Freddy de Ruiter er ikke mindre fornøyd med utviklingen i hjembyen:— Arendalsuka er en vitamininnsprøytning som gjør meg mer motivert til å drive med politikk og gjøre en god innsats. Aller viktigst er det å møte folk på gata og få signaler om et de er opptatt av, sier han.

Får vise muskler

de Ruiter mener Arendalsuka kan bli like viktig for Norge som Almedalsveckan er for Sverige, sier han.

— Jeg tror også den bidrar til større interesse for politikk, og dersom det kan føre til at flere blir politisk engasjerte, er det veldig bra, sier han.

— Mye av den daglige debatten kan bli litt provinsiell, men under Arendalsuka får vi løftet spørsmål opp på et nasjonalt og internasjonalt nivå. Da blir det lettere for oss lokalt å vise litt muskler og få innflytelse, mener han.

KrFs Hans Fredrik Grøvan gir også Arendalsuka flusst av stjerner i boken, og er imponert over det arrangørene har fått til:

— Den er spennende og interessant på en måte som aldri tidligere har vært etablert i Norge før.

Seminarene og debattene er interessante, men like viktig er Arendalsuka som uformell møteplass for politikere, og nasjonale og internasjonale fagmiljøer på toppnivå. Denne typer møteplasser har vi savnet i Norge, sier han.

Sørlandspolitikerne legger også stor vekt på landsdelens mulighet til å profilere egne bedrifter og organisasjoner:

— Det betyr mye at vi får vist både statsråder og andre kolleger hva som foregår på Sørlandet, sier Svein Harberg.