Det var 42 år gamle Maria Hiteva, musiker opprinnelig fra Bulgaria men bosatt i Ålesund, som fikk en litt annen flyreise enn planlagt da hun skulle reise fra Kjevik via Bergen til Ålesund lørdag morgen.

— Alt som normalt

— Jeg hadde hatt en opptreden i Kristiansand sent fredags kveld, og bare fått meg et par timers søvn før jeg skulle ta 07-flyet via Bergen til Ålesund, hvor jeg bor, sier Hiteva til Fædrelandsvennen.

Hun forteller videre at alt på flyplassen gikk som normalt, og at det var samme person som sjekket henne inn, som også stod ved utgangen.

— Jeg fikk hjelp med boardingkortet av den ansatte, og da jeg kom gjennom gaten så jeg det stod et lite fly bortenfor. ‘Så bra jeg ikke skal med det flyet,’ tenkte jeg for meg selv, mens både jeg og alle de andre gikk om bord i det store flyet, forteller hun.

«Velkommen til Oslo»

— Jeg gikk og satt meg i setet mitt, og sovnet umiddelbart. Jeg våknet først av at det over høytaleren ble sagt «Velkommen til Oslo». Min første tanke var at de hadde sagt feil by, før jeg så ut av vinduet og så vi var på Gardermoen, sier Hiteva.

Widerøe opplyser til VG, som er først ute med historien, at passasjeren står registrert som savnet, med andre ord en passasjer som ikke møtte opp til gaten.

I en sms til Fædrelandsvennen opplyser lufthavnsjef Thomas Langeland ved Kjevik at dette er en sak for flyselskapet, og at man fra lufthavnens side ikke har noen øvrige kommentarer.

Les også:

Skulle vært oppdaget

— Passasjeren har kjøpt billett med Widerøe til Bergen, og har sjekket inn seg selv og bagasjen på dette. Men vedkommende går til utgangen på flyet som går til Oslo da det blir kunngjort avgang på dette. Hva som videre har skjedd vet vi jo ikke helt sikkert, men hvis boardingkortet er lagt på scanner så ble hun avvist med rødt lys og en liten alarm, opplyser informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, i en sms til Fædrelandsvennen.

At passasjeren, uansett fremvist boardinkort eller ikke, har kommet forbi kontrollen om bord i SAS-flyet til Oslo, beklager flyselskapet.

— Dette skulle selvsagt ha vært oppdaget, og vi beklager at så ikke skjedde. Hun ble tatt vare på i Oslo og fikk direkte fly til Ålesund som var hennes mål for reisen, skriver Johansen.

- Ingen sikkerhetsbrist

Han påpeker imidlertid at det til tross for et spesielt tilfelle, ikke har vært noen sikkerhetsbrist.

— I og med at hun ikke møtte til Widerøe-avgangen til Bergen så ble all bagasje tatt av det flyet for å finne hennes bagasje, hvilket er i tråd med sikkerhetsrutinene når passasjerer med innsjekket bagasje ikke møter opp, opplyser Johansen i sms-en.

Les også:

Ikke gitt opp SAS

— Jeg er sikker på at det var samme person som sjekket meg inn som også stod ved gaten. Jeg var trøtt, og fikk hjelp med boardingkortet, så om alarmen har gått uten at den ansatte i skranken har hørt det, vet jeg ikke, sier Hiteva. Som til tross for bortkastet tid og feil reisevei, ikke bærer nag til SAS. Grunnet tidligere positive erfaringer med selskapet, vil nemlig Hiteva fortsatt benytte seg av selskapet.

Bergen - Sogndal via New York

Og om turen til Ålesund ble noe i det lengste laget, slår den likevel ikke den ubekreftede historien fra tidlig 80-tall som Johansen avslutter sms-en med.

— Det er en historie fra Flesland for mange år siden hvor en dame som skulle med Twin Otter propellfly til Sogndal, gikk om bord på en Jumbo-Jet til New York. Det sies hun ble med på en ekstra lang omvei over Atlanteren før hun til slutt kom til Sogndal.