— Det er helt uholdbart at barn må vente på å bli avhørt. Disse sakene skal og må prioriteres, sier stortingsrepresentant og nestleder i justiskomiteen, Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

I Agder økte ventetiden fra anmeldelse til avhør av et barn som har vært utsatt for seksuelle overgrep fra 35 dager i 2013, til 53 dager per 1. september 2014. For barn utsatt for annen type vold, økte ventetiden fra 49 til 70 dager Loven sier at det ikke skal gå mer enn 14 dager fra anmeldelse til avhør.

— Vi prioriterer dette høyt, men ventetiden har økt fordi antall saker har gått i været, sier påtaleleder Terje Kaddeberg Skaar ved Agder politidistrikt.

Mens det i 2008 ble gjennomført 51 dommeravhør av barn i Agder, har tallet økt til 215 hittil i år.

Økt dramatisk

Den sterke økningen skyldes blant annet at mørketallene har blitt mindre fordi riksadvokaten i 2008 påla politiet å etterforske familievold på eget initiativ.

— Antall selvproduserte saker har økt dramatisk, men også barnevernet anmelder flere saker, sier Kaddeberg Skaar.

Den samme trenden gjør seg gjeldende på landsbasis, og ingen politidistrikter klarer i dag å overholde 14-dagersfristen. Gjennomsnittlig ventetid er 46 dager. Politidirektoratet har derfor bedt samtlige politidistrikter om å utarbeide en tiltaksplan med målsetting om å komme under 30 dager i løpet av året.

— Vi håper å få det til et stykke ut på nyåret. Hovedutfordringen er å ha nok folk med kompetanse til å gjennomføre disse avhørene. Det krever egne kurs på Politihøgskolen, og i dag har vi åtte stykker med spesialutdannelse. Målet er å utdanne flere, sier Kaddeberg Skaar.

— 30 dagers ventetid er ikke godt nok. 14-dagers fristen må overholdes, sier Ropstad.

Dette er noe flertallet i justiskomiteen nå er i ferd med å nedfelle i en merknad til neste års statsbudsjett.

Svekket rettssikkerhet

— Det er positivt at flere slike saker kommer fram i lyset, men desto viktigere er det at avhørsfristene overholdes. Barnet kan bli påvirket i venteperioden og det kan være vanskelig å huske. Det kan føre til mindre sjanse for tiltale og dom, og barnets rettssikkerhet svekkes, mener Ropstad.

Han viser til at Troms politidistrikt nå ligger best an til å overholde tidsfristen takket være bevisst prioritering av slike saker.

Terje Kaddeberg Skaar sier bevissthetsnivået er høyt også i Agder politidistrikt:

— Det skal nå bygges et nytt avhørsrom ved Barnehuset, noe som vil gi bedre kapasitet. Men slike saker er en kabal der mange brikker skal på plass med bistandsadvokater, forsvarere, politiadvokater og verger. Vi vet at vi skal prioritere disse sakene, og vi gjør det, sier han.

Mer lønn

Alle avhør av barn som har vært utsatt for overgrep skal gjøres ved Statens Barnehus.

— Det er ikke barnehusene som er «proppen» her, det er politiet. Det enkelte politidistrikt kan for eksempel bruke høyere lønn som virkemiddel for å rekruttere folk til å spesialisere seg på dommeravhør, mener Ropstad.

— Det er selvsagt et element som hele tiden må vurderes. Men hovedproblemet i øyeblikket er å få nok plasser til kurs på Politihøgskolen for kandidater som skal skoleres, opplyser kriminalsjef Arne Pedersen.

Mer til barnehusene

De ti barnehusene i Norge får mer å rutte med i 2015. Det gjelder også barnehuset i Kristiansand som ble opprettet i 2008. — Jeg er veldig fornøyd med at vi fikk gjennomslag for å gi 10 millioner kroner mer til Statens Barnehus på statsbudsjettet for neste år, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Under budsjettforhandlingene fikk KrF plusset på posten med ti millioner kroner, slik at de får totalt 85 millioner.

— De ansatte på barnehusene gjør en fantastisk jobb, og påplussingen betyr at de kan ansette flere leger og spesialpedagoger, og få bedre utstyr, sier han.

Også på andre områder fikk de gjennomslag for å gi mer til tiltak mot å bekjempe vold mot barn. Blant annet ved 25 millioner ekstra til opptrapping av familievernet, og mer penger til rekruttering av fosterhjem.