— Hadde han ikke truffet oss så klokkerent, er jeg sikker på at vi hadde mistet livet. Dersom vi hadde blitt truffet litt skjevt, ville jeg ikke hatt mulighet til å få kontroll over bilen, forteller biskop Stein Reinertsen.

Biskopen satt ved rattet fredag kveld på vei hjem fra bispevisitas i Kragerø sammen med en av sine medarbeidere.

— Vi lå i 80. Plutselig smalt det kraftig, og bilen vår fikk en veldig akselerasjon. Jeg tror jeg var borte et øyeblikk. Så blinkende lys. Ting skjedde fort. Da jeg kom til meg selv var bilen på full fart mot midtdeleren. Tror jeg. Jeg fikk kontroll på bilen, bremset kraftig og fikk stoppet 200 meter fra der vi ble truffet, sier han.

Mannen som kjørte på biskopen har erkjent at han hadde drukket alkohol.Etter pågripelsen ble 40-åringen fra Toten lagt i ambulanse. Denne ambulansen stjal han så, og ble, slik Fædrelandsvennen har fortalt, senere pågrepet etter at han hadde satt fra seg ambulansen i Voiebyen.

Lettere skadet

Stein Reinertsen forteller at politiet var varslet av andre før ulykken om en bil i voldsom fart på vei vestover på E 18. — Så da jeg fikk på meg den gule vesten og gikk tilbake, var allerede sykebil og politibil på stedet.

Biskopen og hans medarbeider ble kjørt av politiet til legevakten. Og han berømmer både politi og helsepersonell.

— De gjorde en glimrende jobb.

- Hvordan er det gått med dere?

— Vi er begge bare lettere skadet. Jeg må ha slått hodet mot noe, nakken fikk en kraftig belasting og jeg kjenner meg ør i hodet - og forslått i store deler av kroppen. Om det kan bli noen senskader, er for tidlig å si, sier biskopen.

Englevakt

— Da jeg kom hjem fortalte Marit, kona mi, at hun på en uvanlig måte fredag ble minnet om å be ekstra for hjemreisen vår. Så det gjorde hun. Jeg tar det som et tegn på at vi hadde englevakt?

- Kan jeg spørre deg så tidlig etter ulykken om hva du tenker om de som ikke har englevakt i slike hendelser?

— Troen er ikke noe garanti for å bli vernet mot smerte, lidelse og død. Og hvorfor noen har englevakt i ulykker og andre ikke, har jeg dessverre ikke noe godt svar på. Jeg har selv gått med dødsbudskap til mennesker som har mistet noen av sine i ulykker. Heller ikke da har jeg svar på dette, men jeg forteller det jeg vet - at vi er Guds hender uansett hva som skjer, sier Reinertsen, og legger til:

— Når jeg fikk leve, tar jeg det som et tegn på at Gud har bruk for meg en stund til - slik han har bruk for alle som lever. Vi lever fordi Gud har bruk for oss.

- Hvilke tanker gjør du deg om mannen som kjørte på dere?

— Jeg er på ingen måte bitter på ham.

- Sint?

Nei, ikke sint heller. Jeg har aldri møtt ham, vet ikke hvordan han er eller hvorfor han gjorde det han gjorde.

— Nei, ikke sint heller. Jeg har aldri møtt ham, vet ikke hvordan han er eller hvorfor han gjorde det han gjorde.

- Tilgivelse?

— Hm... tilgivelse er en sentral del av kristen tro. Ber han meg om tilgivelse, skal han få det. Dersom han ikke ber om tilgivelse har jeg ikke tenkt å bære nag til ham.

- Vil du oppsøke mannen?

— Så langt har jeg ikke tenkt. Det er for ferskt.

- Fikk du med deg at mannen stjal ambulansen?

— Ja. For vi satt i politibilen da den meldingen kom. Og derfor ble vi raskt sluppet ut av bilen slik at de kunne ta opp jakten.

- Var det noen som kjente deg igjen på ulykkesstedet?

— Jeg hadde på meg både bispeskjorte og bispekorset, så ja. «Er det deg, ja,» sa en politimann. Men det ble heldigvis ikke noe stort samtaletema, sier biskop Stein Reinertsen som ikke er sykemeldt, men som dropper de avtaler han kan droppe.

— Så kjører jeg generelt litt saktere, sier han.

Her føres 40-åringen med håndjern mot politibilen etter ulykken på E18 fredag kveld. Like etter ble håndjernene løsnet og mannen lagt på båre i ambulansen. Ved ankomst til sykehuset stakk han av med ambulansen. Foto: Tormod Flem Vegge

La seg flat i avhør hos politiet

Den siktede 40-åringen har erkjent at han kjørte i ruspåvirket tilstand da han kolliderte med biskopen.

— Han har lagt seg flat når det gjelder alt som skjedde. Det eneste han ikke erkjenner er å ha brukt vold da han stjal ambulansen, sier etterforskningsleder Øystein Jørgensen ved Kristiansand politistasjon.

Ifølge Jørgensen vil kollisjonen trolig kunne avgjøres som en tilståelsessak. Det er dermed uklart om Reinertsen må vitne.

40-åringen kom fra Sørlandssenteret da han plutselig mistet kontrollen over bilen like før Bjørndalssletta.

— Han begynte å drikke tidligere på kvelden. Vi venter nå på analysen av blodprøven. Jeg vil tro saken er ferdig etterforsket før jul, sier Jørgensen.

Mannen har ikke gyldig førerkort, ettersom han går på medisiner som ikke er forenelig med bilkjøring.