Arild Windsland, ordfører i Birkenes. Foto: Arkivfoto
Arne Thomassen, ordfører i Lillesand. Foto: Arkivfoto
Torhild Bransdal, ordfører i Vennesla. Foto: Arkivfoto
Gro-Anita Mykjåland, ordfører i Iveland. Foto: Arkivfoto
Johnny Greibesland, ordfører i Songdalen. Foto: Arkivfoto

— Oslo-modellen vil være den mest velegnede for å skape et sterkt, urbant miljø rundt Sørlandets hovedstad, sier Kristiansands ordfører Arvid Grundekjøn (H).

— Det burde ligge til rette for en knutepunktmodell der alle - eller nesten alle - kommunene inngår i en ny storkommune, sier han.

De sju knutepunktkommunene Kristiansand, Lillesand, Vennesla, Birkenes, Iveland, Søgne og Songdalen er allerede i samtaler om fremtidige samarbeidsformer.

— Jeg vil selvsagt avvente utredningen som knutepunktkommunene har bestilt, og den politiske behandlingen av denne, men min sterke antakelse er at en Oslo-modell vil være best for landsdelen, sier Grundekjøn.

Lillesand

— Nå begynner dette å bli mye mer interessant og spennende, sier ordfører i Lillesand, Arne Thomassen (H).

Arne Thomassen, ordfører i Lillesand. Foto: Arkivfoto

— Hvis vi får inn oppgaver som videregående skole og kollektivtransport i en ny storkommune, ser vi konturene av noe helt nytt.- Da vil vi komme opp i en situasjon der innbyggerne i Lillesand må velge om de vil være del av en ny, stor og spennende kommune eller om de vil ha det som de har det, sier Thomassen, som også holder Birkenes og Grimstad åpne som alternativer.

Vennesla

— Det er bra at utvalget skisserer flere mulige veier, og det er spennende at de ser på prinsippet om generalistkommuner, sier Venneslas ordfører Thorhild Bransdal (KrF).

Torhild Bransdal, ordfører i Vennesla. Foto: Arkivfoto

Den ene modellen ekspertutvalget skisserer er nemlig en videreføring av prinsippet om at hver enkelt kommune skal kunne håndtere likeverdige oppgaver. I denne modellen bestemmes fellesoppgavene av hva de minste kommunene kan bære.— Det vil innebære at kommunene selv kan håndtere enkelte oppgaver som helse, omsorg og skole, og kjøpe resten av tjenestene, sier hun.

Birkenes

Birkenes-ordfører Arild Windsland (H) mener uklarhetene omkring fylkeskommunens fremtid gjør det vanskelig å ta stilling til nye kommunemodeller.

Arild Windsland, ordfører i Birkenes. Foto: Arkivfoto

— Hva vi som kommune skal mene om de nye modellene, er vanskelig å vite. For det kommer an på hva departementet og Stortinget velger som neste trekk. Hvis Stor-Kristiansand får samme status som Oslo, og overtar fylkeskommunale oppgaver, da skjer det noe med kommunene på begge sider. Hvem skal ivareta deres oppgaver? Det får jeg ingen gode svar på, sier Windsland.

Iveland

Iveland-ordfører Gro-Anita Mykjåland (Sp) reagerer også på forslag om at fylkeskommunen skal utarmes.

Gro-Anita Mykjåland, ordfører i Iveland. Foto: Arkivfoto

— Dette blir å tømme fylkeskommunen for oppgaver, og høres ut som mer sentralisering.Mykjåland poengterer at hun er mest opptatt av hva som kan gi best tjenester for hennes innbyggere, og at hun venter på utredningene fra Knutepunkt Sørlandet.

— Vi må vite hvilke oppgaver vi skal ha før vi kan vurdere å ta del i et Stor-Kristiansand.

Songdalen

Ordfører Johnny Greibesland (Sp) deler skepsisen.

Johnny Greibesland, ordfører i Songdalen. Foto: Arkivfoto

— I utgangspunktet er jeg litt skeptisk til at Kristiansand for eksempel skal ta over videregående skoler. Resten av fylkes må opprettholdes, og da må de ha oppgaver, sier han.Greibesland sier også at han venter på utredningene fra Knutepunktet før han mener noe om sammenslåing.

Søgne-ordfører Åse R. Severinsen (H) ønsker ikke å uttale seg om saken nå.