— Livet er som før. Lettere økonomisk selvsagt, men ellers ingen forskjell, smiler Tolleiv Abrahamsen på Tinnheia. Han vant 3,9 millioner kroner i Joker i januar.

Kjæresteparet Anne Throndsen og Tolleiv Abrahamsen feiret med champagne i januar etter å ha vunnet 3,9 millioner kroner i Joker. Foto: Sondre Steen Holvik

Fædrelandsvennen har sett på statistikkene som Norsk Tipping lager for å finne ut hvordan agderfylkene ligger an.Vestegdene har vunnet aller minst siden Norsk Tipping startet med lage slike statistikker i 1978. Bare 12,7 vinnere per 10.000 innbyggere er det i fylket, mens Aust-Agder er litt over med 13,6 vinnere.

Det er under halvparten av Finnmark der det befinner seg 26,6 vinnere per 10.000 innbyggere.

Lavt på millionær-statistikken

Vi ligger elendig an også når det gjelder antall personer som har blitt millionærer gjennom Norsk Tipping. Lavest kommer Aust-Agder med bare 147 millionærer, med Vest-Agder på fjerde siste plass. Her har 203 blitt tippemillionærer siden 1978. > Her i kommunen venter vi bare på den skikkelig digre potten. Da skal vi vinne den.

Audnedal-ordfører Tønnes Seland

Flest er det i Akershus med 827 milllionvinnere. Statistikken forteller at den største premien som er vunnet gjennom Norsk Tipping var i 2010, da en mann i Skedsmo vant 46,4 millioner i Vikinglotto.

Totalt er det spredt 595 millioner kroner i premier over Vest-Agder. Den største summen som er vunnet her, var en kvinne i Kristiansand som vant 26,2 millioner kroner i Vikinglotto i 2007. ## Ingen millionærer

90 millionærer er det blitt i Kristiansand, som jo har flest innbyggere. Senest for én måned siden vant en kvinne fra byen 11 millioner kroner i Lotto. Tidlig i februar var det en 42-åring fra Vennesla som kunne unne seg et ekstra stykke kake til kaffen, etter å ha vunnet nærmere fire millioner kroner i Lotto.

Mest uheldige er de i Sirdal og Audnedal — her har ingen vunnet over én million kroner.

— Er dere veldig uheldige, Audnedal-ordfører Tønnes Seland?

— Neida, her i kommunen venter vi bare på den skikkelig digre potten. Da skal vi vinne den, humrer Seland som spiller lotto nå og da. Og det meste han har vunnet er 40 kroner.

Tolleiv Abrahamsen på Tinnheia vant 3,9 millioner kroner i joker i januar. Da har han blant annet brukt pengene til å lage dette overbygget ved inngangspartiet til huset. Foto: Jarle R. Martinsen

Bruker lite pengerMen det er nok ikke rart at audnedølene vinner så lite, for hver innbygger brukte i fjor bare 566 kroner i snitt på lotto. Bare i Oslo var de mer «gjerrige» med 564 kroner brukt per innbygger.

Øverst befinner Nesseby i Finnmark seg, her brukte hver innbygger i gjennomsnitt hele 2219 kroner på lotto i fjor.

I Aust-Agder er den høyeste premien som er vunnet siden 1978 på ti millioner kroner, vunnet av en mann på lotto i Tvedestrand i 2004. I dette fylket kan verken Bykle, Valle eller Iveland skilte med noen tippemillionærer.

Bygget overbygg

Joker-millionær Abrahamsen har begge beina godt plantet i bakken. Så etter å ha tenkt seg om etter å ha mottatt milliongevinsten, er den mest synlige investeringen et overbygg i inngangspartiet.

— Vi trenger ikke ny bil, den vi har er helt fin, slår han fast. Han har kvittet seg med litt gjeld, og betalt ut studiegjeld til et av barna. Og de fire barna får en slump penger hver. Til sommeren blir det en reise til USA for familien.

Han spiller fortsatt lotto og joker.

— Det har jeg gjort i mange år, så det fortsetter jeg med, smiler han.

Innehaver på Narvesen i Mandal, Jan Arild Fredriksen, har flere lottomillionærer på samvittigheten. Fortsatt er det mange som foretrekker å komme hit og spille framfor å bruke nettet. Foto: Jarle R. Martinsen

Foretrekker fortsatt kommisjonærenTross mulighetene med å spille på nett og via mobil foretrekker fortsatt dobbelt så mange å levere sin kupong i kiosken eller butikken.

— Det er nok et ritual mange har i å levere kupongen lørdagen. Og noen synes nok også det er greit å kunne diskutere for eksempel fotballkamper med den bak disken, sier kommunikasjonsrådgiver Roar Jødahl hos Norsk Tipping.

Hos Narvesen i Mandal siger tipperne jevnt inn gjennom uka. Innehaver Jan Arild Fredriksen sier at de har hatt en stabil omsetning de siste årene som bare i liten grad lar seg påvirke av nettbruk.

— Det kommer folk i alle aldere, så det er ikke nødvendigvis slik at de unge spiller kun på nett, sier Fredriksen.

Han har en rekke diplom på veggen som viser at flere mandalitter har blitt millionær ved å komme innom her for å spille.