— Det var ingen pipebrann. Dette var mer røyk enn glør. Det hadde tatt fyr i en svær dott med isolasjon og noen andre etterlatenskaper i pipa, antakelig etter noen håndtverkere. Mer røyk enn brann, konkluderer brannkonstabel og røykdykker Sigbjørn Justneæs etter å ha tømt ut og sikret restene av det brennbare materialet, samt avlevert en myndig formaning om glassfiberstrie utenpå pipa i en av etasjene, som jo ikke er greit når reglementet skal følges.

— Jeg hadde ikke godkjent den etasjen, bemerker Justnæs.

Fyrer med mye rart

Spørsmålene var mange da brannvesenet kom til Galgeberg sent tirsdag kveld. Ikke minst hva det ble fyrt med.

Så er ikke Kristiansand større enn at det var en av byens brannmenn som leverte brensel til huset, slik at den mulige brannårsaken raskt ble krysset vekk.

— Du vet det fyres med veldig mye rart, sier en av brannkonstablene på stedet. I Vennesla, for eksempel, der er det en del pipebranner hos folk som fyrer med noe huntonitt-greier. Ovnene kan være helt rødglødende når vi kommer inn, forteller han.

Trikset

Sammen med huseierne går brannmannskapene gjennom hva som er gjort av arbeid rundt pipe og ildsteder i huset. Da brannkonstabel Justnæs til slutt kommer bærende med brannårsaken i en metallkasse, er kveldens utrykning oppklart.

— Så med tanke på sesongen - hva er trikset for å unngå pipebrannene?

— Fyr med god trekk, sier Justnæs.