— Ordet er aldeles ikke et nyord, fastslår Ruud, opprinnelig fra Balestrand i Sogn og Fjordane, og nå pensjonist etter mange år som lektor i blant annet biologi ved Landbruksskolen i Søgne.

Trepleier Kristian Købener i aksjon da han navet trær i Wergelandsparken for sju år siden. Foto: Arkiv

— På Vestlandet navet vi alle slags trær. Det første året tok vi toppen, det neste året tok vei greiner for å gi plass til nye skudd. Jeg har hørt dette uttrykket brukt så vel nedover mot Jæren som lenger nord, sier Ruud, som understreker følgende:

Drive dank

— Jeg liker svært dårlig at det rotes med gamle ord for å gi dem ny betydning.

Den nye definisjonen av verbet er å drive dank på statens bekostning.

I den forbindelse henspiller ordet både på NAV (Ny arbeids- og velferdsforvaltningen) og nav som midtblokk i et hjul og NAV som knutepunkt i et datanett.

Noen runder med telefon og i ordbøker viser også andre betydninger.

Bor, bark og grøt

I Tanums store rettskrivingsordbok er å nave synonymt med å lafte, altså bygge hus med tømmerstokker.

Den som bruker et slikt bor, naver med en naver. Foto: Arkiv

Ytterligere en variant, som Helene Erfjord ved Høgskulen i Sogn og Fjordane kjenner til, er verbet som på Vestlandet utledes av substantivet navar og blir til, nettopp, nave.Der betyr navar bor. Heldigvis ikke boret som tannlegen min bruker, men et bor med såkalt tversoverstående trehåndtak.

Norsk ordbok 2014 gir enda en betydning av å nave, nemlig å fjerne bark fra trestammer.

Som om ikke dette var nok, kan du også si at du naver dersom du fristes til å slikke grøt fra kanten av tresleiva.

Visste det

Ante da seniorrådgiver Ole Kristian Våge i Språkrådet, som i samarbeid med nyordsforsker ved Norges Handelshøyskole, Gisle Andersen, sto for den høytidelige kåringen av nyordet nave ingenting om gammel betydning?

— Selvsagt gjorde vi det, sier Våge på vegne av begge.

— Det ble også mye debatt i etterkant av kunngjøringen. Vi har likevel faglig dekning for å omtale nave som nyord, etter som ordet har fått nytt innhold, poengterer han.

Det nye innholdet var det Vegard Skjervheim som skapte, da han i mars 2012 skrev en kronikk om trygdesnylting i Dagbladet.