PÅ TRYNE: - Et slikt forslag er helt på trynet, mener Bjørn Hauge fra Vennesla. Foto: Kjartan Bjelland
IKKE ALTERNATIV: - For meg er det rett og slett ikke noe alternativ til bilbruk, sier Christer Høyland fra Flekkerøya. Foto: Kjartan Bjelland
FOR AMBISIØSE: Steinar Finseth fra Søgne mener målene i Stortingets klimamelding er for ambisiøse. Foto: Kjartan Bjelland
VANSKELIG: - Jeg tror folk ønsker å bruke bilen slik de selv vil, og det blir vanskelig å få flere til å bruke kollektive tilbud, mener Ådne Brekka fra Hellemyr. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: Bilistene vi pratet med på Vesterveien mandag morgen har liten tro på at man klarer å kutte hver tredje bilreise i løpet av 17 år. Til det er kollektivtilbudet alt for dårlig.

Og der får de også støtte fra forskerne. For å få ned antall bilreiser, må kollektivtilbudet forbedres drastisk.

— For meg er det rett og slett ikke noe alternativ til bilbruk, sier Christer Høyland fra Flekkerøya. Han bruker bil i jobb, og vi møter ham mens han fyller drivstoff.

— Jeg tror en så drastisk nedskjæring i antall bilreiser blir vanskelig å gjennomføre, sier Høyland, som peker på at kollektivtilbudet i distriktet er svært dårlig.

— En slik reduksjon i bilbruken tror jeg ikke kommer til å skje, sier Ådne Brekka fra Hellemyr.

— Jeg tror folk ønsker å bruke bilen slik de selv vil, og det blir vanskelig å få flere til å bruke kollektive tilbud, mener han.

Rune Knudsen fra Søgne møter problemstillingen nærmest med latter før han slår fast at dette har han tenkt lite igjennom og mener lite om saken.

— Et slikt forslag er helt på trynet, mener Bjørn Hauge fra Vennesla.

— I Norge er vi få folk, og de klimamålene Stortinget har vedtatt er rett og slett idiotiske, mener Hauge, som også er usikker på om Norge er laget for kollektivtrafikk.

— Selv ikke i Oslo får man til et godt nok kollektivtilbud, og jeg reagerer på at vi i Norge absolutt skal være best i verden på klimapolitikk, avslutter Hauge.

Også Steinar Finseth fra Søgne mener målene i Stortingets klimamelding er for ambisiøse. Selv bruker han bilen til og fra jobb daglig, og mener kollektivtilbudet er for dårlig til at han kan benytte seg av det.