— Jeg tør påstå at vi trives i hverandres selskap, her er mye humor og mye sosialt. Det er viktige grunner til trivsel og lite fravær, sier leder av avdelingen Glenn Anderson.

1,2 prosent sykefravær hittil i år er rekord for avdelingen med 14 ansatte. Rekord er det også for alle avdelinger sett under et i Mandal kommune, en kommune som i utgangspunktet har lavt sykefravær etter mange år med det såkalte tillitsprosjektet.

Følg FVN Mandal på Facebook

Mens landets kommuner og fylkeskommuner i gjennomsnitt har hatt et sykefravær på 9,4 prosent så langt i år, er det i Mandal kommune 6,5 prosent.

Var dårlig miljø

Best er det altså i teknisk forvaltning. Det har gått noen år siden avdelingen var sterkt preget av dårlig arbeidsmiljø, så dårlig at ansatte valgte å slutte. Dessuten haglet beskyldningene mellom avdelingen og politikerne i planutvalget. De ansatte følte seg mobbet av datidens leder av utvalget.

Det er respekt for arbeidet som gjøres hos oss og i planutvalget

— I dag opplever jeg samarbeidet som noe helt annet. Det er respekt for arbeidet som gjøres hos oss og i planutvalget, sier Anderson.

Svært lavt fravær

Les også:

Et sykefravær på 1,2 prosent imponerer også Solveig Osborg Ose ved Sintef i Trondheim. Hun har forsket på sykefravær i Norge over flere år.

Det finnes eksempler på arbeidsplasser med mange ansatte som har hatt 0,0 fravær

— Det er svært lavt, og man skal lete for å finne lavere. Noen norgesrekord er det likevel ikke. Det finnes eksempler på arbeidsplasser med mange ansatte som har hatt 0,0 fravær i en periode, forteller hun.

Hun sier at som i dette tilfellet, en teknisk etat, har lite fysisk belastning noe som gir lite fravær. - Utfordringen er betydelig større der de ansatte må bruke fysikken mye mer, som på sykehjem, påpeker Ose.

Høyt i helsesektoren

Det stemmer også for Mandal kommune der sykefraværet i helse og omsorg er på 7,7 prosent i år. I en rapport laget av rådmannen heter det at noe av årsaken til det høye fraværet kan være at flere pasienter er dårlige og trenger mer ressurser. Dessuten er det store krav til innsparinger.

Innsparinger er det også i teknisk forvaltning som over tid har mistet flere stillinger. Blant annet er det redusert fra sju til fire på byggesaksavdelingen.— Det betyr sterkere press på de som er igjen, så da er det viktig å fokusere på det positive, sier Anderson.

Full score

Og det klarer åpenbart de ansatte. En arbeidsmiljøundersøkelse fra i fjor viste nesten full score på det meste, bortsett fra de fysiske lokalene. Blant annet fungerer ventilasjonsanlegget dårlig.

- Vi skal flytte til lokalene der Spiggeren legesenter er når de flytter opp til sykehuset. Da håper vi på bedre fysisk arbeidsmiljø, sier Anderson.

Ellers har avdelingen mye sosialt med sommerfest og markering av runde dager for de ansatte. De spiser også sammen lunsj på møterommet. Ikke bare for å være sammen, men også for å være tilgjengelig for å ta telefonen.

Vil fortsette tillitsprosjektet

I over ti år har Mandal kommune hatt 365 dagers egenmeldingsrett, kalt tillitsprosjektet. De ansatte har ikke trengt å gå til legen om de blir borte over tid. Kommunen har stolt på at egenmeldingene har vært riktige. I sommer ble det lagt fram en forskerrapport som viste at fraværet har sunket med 25 prosent sammenlignet med 29 kontrollkommuner i løpet av disse årene.

— Mange følger sykmeldingen som et råd fra legen selv om de føler seg friske og klare for jobb etter en uke. Men det er vanskelig for oss å spå en uke eller to frem i tid, og en sykmelding blir basert på skjønn. Nå er de sykmeldte bare når de virkelig er syke, sier kommuneoverlege Stein Grytten. Nå er prosjektperioden over.

— Men vi ønsker å fortsette ordningen og søker departementet om det, sier personalsjef Tore Neset.