Fire uliker hjerte ved starten på Bankeveien, ved Speidertomta, ved Misjonssalen/Solborg og ved rådhuset skal males. Her ønsker man at foreldrene heretter skal slippe av elevene. Foto: Jarle R. Martinsen

— Tanken er å øke bevisstheten hos foreldrene som kommer kjørende med elevene i en meget hektisk periode om morgenen. Det har skapt kaotiske og farlige situasjoner, sier Sverre Johnsen i foreldreutvalget på skolen.

For å unngå farlige situasjoner ved skolen, skal det nå males hjerter og fotspor på fire plasser rundt skolen. Det er ved disse hjertene FAU og skoleledelsen ønsker at foreldrene heretter skal slippe ungene av.

— Ved å spre plassene rundt skolen håper vi det skal være med på å skape mer ro rundt skolen om morgenen, sier Johnsen.

Samtidig skal elevene få utdelt refleks, og foreldrene vil få informasjon om prosjektet.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Kaotiske forhold

— Det skal bli kjempefint, sier Kåre Ask, inspektør ved skolen.

Flere ganger har ansatte måtte gå ut for å dirigere trafikken.

Han forteller om kaotiske forhold før skolestart hver morgen, når mange biler og busser kommer i løpet av svært kort tid.

— Flere ganger har ansatte måtte gå ut for å dirigere trafikken, sier Ask.

I Mandal er det nå kun Furulunden skole som får slike hjertesoner. Rundt de andre skolene er det foreløpig for trangt og upraktisk å få til samme ordning.

Les også:

Ide fra Farsund

Ideen er hentet fra Farsund. Der skapte FAUene ved Farsund barne— og ungdomsskole og Vanse skole sammen med kommunen en stor «hjertesone» rundt skolene.

Fire uliker hjerte ved starten på Bankeveien, ved Speidertomta, ved Misjonssalen/Solborg og ved rådhuset skal males. Her ønsker man at foreldrene heretter skal slippe av elevene. Foto: Jarle R. Martinsen

— Hos oss var det helt prekært. Hver morgen var et kaos på utsiden. Foreldrene parkerte på begge siden av veiene for å slippe av elevene som løp av veien. Det var trangt med biler, taxier og busser. Veldig farlig, forteller rektor på Vanse skole, Halvor Sletta.

Det ble laget et tenkt hjerte rundt skolen og deretter tegnet føtter med hjerte inne i på seks ulike plasser.

To av disse plassene er ren avstigning, mens foreldrene på de fire andre både kan hente og bringe.

Les også:

Stor suksess

— Dette har blitt en stor suksess for oss. Vi har i ettertid talt hvor mange elever som nå kommer gående på skolen, og ser at det er opp til 97 prosent i klassene. Kaoset rundt skolen som vi hadde, er så og si borte, sier Sletta.

Kaoset rundt skolen er så og si borte.

Fortsatt er det noen som kommer kjørende inn i den «forbudte» sonen, men det er gjerne besteforeldre som ikke vet om ordningen.

— Da er barna flinke til å si fra at de vil av på «hjerteplassene», sier Sletta. Det er nemlig konkurranse mellom klassene om å gjøre det best mulig.

Sletta sier at ideen de kom på i Farsund har vekket oppsikt.

— Vi får henvendelser fra mange skoler, blant annet fra Oslo, om hvordan vi gjør det, sier han.

Les også:

Fantastisk

Torstein Salvesen i Nullvisjonen for Listerregionen, synes det som er gjort på skolene i Farsund er fantastisk.

— Det ene er naturligvis at skolene er gjort mye tryggere. Før kom stressede foreldre som skulle på jobb. De rygget og styrte ved skolen, og med små 6-åringer like ved, sier han.

— Dessuten er dette et flott folkehelsetiltak. Elevene går mer, og det er bra, sier han.