— Når Norge en gang går tom for olje, er det havnæringen vi kan leve av. Hvis kan legge til rette for ny næring, er det positivt. Det er aldri skadelig å høste erfaring, uttalte Stian Storbukås (Frp) i byutviklingsstyret torsdag.

Flekkerøy Hummer SA ønsker å sette ut inntil 400.000 yngel på et seks kvadratkilometer stort havområde sørvest for Oksøy. Dette skal virke positivt for både hummerbestand, næringsaktivitet og friluftsliv på øya.

Med seks mot tre stemmer sier politikerne ja til søknaden, bare Ap og Miljøpartiet De Grønne støttet administrasjonens innstilling om en grundigere planbehandling med utredning i forkant.

— Ingen er negative til hummerbeite, men før man begynner å lete eter olje skal man også ha konsekvensutredninger. Naturlig hummerbestand kontra oppdrettshummer vil kunne gå i konflikt med hverandre, det vet vi ikke i dag. Er det dette som er det best egnede området rundt Kristiansand for denne type næring, eller bør vi vurdere andre, påpekte Mette Gundersen (Ap).

- Spennende nysatsing

Planen med hummersamvirkelaget er at familier og privatpersoner betaler 4000 kroner for en andel som gir rett til å fange 20 hummer med fem teiner. Det er forhåndssolgt 200 andeler.

— Dette er en avveining mellom allmenne interesser og eksklusivt hummerfiske med formål å øke bestanden. Vi merker oss de kritiske merknadene, samtidig er dette en spennende nysatsing med konsesjon på ti år, som vil komme andre hummerfiskere til nytte, mente Eivind Haaland (KrF).

Frode Stokkeland (t.v.) fra Flekkerøy Hummer SA og Karl Christian Baumann fra Norsk Hummer AS lyttet spent til debatten torsdag. Foran dem sitter saksbehandler Marit Eik.

Høyres Odd Nordmo mener havbeitet kommer mange til gode.— Dette foregår på havets bunn, all aktivitet på overflaten er tillatt; fiske og friluftsliv. Veldig få har råd til hummer på bordet. Her kan man kjøpe andeler, så mange vil få muligheten, og de som ikke vil kan fange utenfor området. At noen tør å satse friskt, er spennende, mente han.

— Det er veldig positivt å prøve ut en ny type næringsutvikling. Vi er for at man i fremtiden skal lage mat og utnytte sjøen på nye måter, sa Solveig Nilsen (V).

Trygge på konsesjon

Det er fylkeskommunen som endelig behandler og innvilger søknader om tillatelse til havbeite med hummer, men kommunens standpunkt veier utvilsomt tungt.

Dette er ikke oppdrett, men fødselshjelp.

— Det er den lokale saksbehandlingen som har vært bøygen. Vi blir overrasket om ikke det blir ja nå, sier en tilfreds Karl Christian Baumann fra Norsk Hummer AS. De produserer yngelen som skal settes ut på Flekkerøy.

— Dette er ikke oppdrett, men fødselshjelp, korrigerer han etter å ha lyttet til debatten.

Flekkerøy Hummer har, med direktoratets samtykke, sendt 70 rognhummer til Kristiansund for klekking. Yngelen settes ut tre-fire uker gamle, 2,5 cm lange, og kan fanges etter fem års tid.

De poengterer at området skal ligge åpent for all slags fiske, med unntak av hummerfiske i oktober og november.

Motaksjonistene er ikke enige, og samlet inn 300 underskrifter mot hummerhavbeitet. Flekkerøy Hummer regner nå med at konsesjonen er på plass i løpet av våren.