Ewen Martin fra Adventure Norway gikk gjennom grunnleggende regler om fjellklatring og samarbeid. Foto: Espen Sand
Campen delte seg inn i tre grupper, hvor av denne skulle lære å klatre i fjellveggen. Her nærmer Håkon Jensen Tisland (11) fra Mandal seg toppen. Foto: Espen Sand
- Kjempeskummelt, mente Lars Torkildsen om rappelleringen. Nede på bakken var han likevel et eneste stort smil. Foto: Espen Sand
Tøffinger: Tuva Slettum (11) og Siri Moi (10) fra Vennesla våget begge å rappellere ned et 30 meter høyt fjell. Foto: Espen Sand
Her seiler Maria Kiss Brandsvik (12) over elva. Foto: Espen Sand
Ewen Martin har festet sikkerhetsutstyret og Siri Moi (10) er klar for å rappellere 30 høydemeter. Foto: Espen Sand
-Jeg var kjemperedd underveis, sa Tuva Slettum (11) fra Vennesla. Foto: Espen Sand

— Det var helt forferdelig. Utrolig skummelt, men deilig når man endelig kom ned.

Tuva Slettum (11) fra Vennesla har nettopp rappellert ned et 30 meter høyt fjell med 15 meter fritt fall. Hun overvant frykten på kanten av fjellet og kjempet seg ned.

— Det å gjennomføre rappelleringen ga en utrolig følelse. Jeg er glad, sier Tuvas venninne Siri Moi (10) fra Vennesla.

Klatring og rafting

Denne sommeren valgte de bort den koselige sommerleiren med brettspill og lek. I år er det Camp Nova som gjelder, der klatring, rafting og opplevelsen av naturkreftene står i fokus.

— På skolen hang annonsen om denne campen og jeg tenkte den var spennende. Jeg liker å være ute i naturen og tar gjerne imot utfordringer, sier Tuva.

Lang skoleferie har gjort sommerleirer i Norge svært populære. Undersøkelser viser at hvert tiende foreldrepar sender barna sine på sommeraktiviteter som leirskole, fotballskole, håndballskole, treningsleir, cuper og lignende. I snitt koster det 7000 kroner per barn.

Adventure Norway og Høgetveit Naturcamp har sammen skreddersydd Camp Nova på Hesså i Marnardal. Sommerleiren arrangeres for første gang og tiltaket får støtte av Innovasjon Norge.

Mestringsfølelse

25 barn mellom 10-14 år fra Kristiansand, Vennesla, Mandal, Lista og Farsund får denne uka opplevelser og utfordringer de sent vil glemme. Ewen Martin, leder i Adventure Norway, mener aktivitetene gir en mestringsfølelse færre og færre av dagens barn og unge får oppleve.

— Det er ingen tvil om at dagens generasjoner bruker naturen langt mindre enn tidligere generasjoner. Under aktivitetene vil deltakerne kjenne frykten og oppleve at hodet sier nei, men de skal lære seg å stole på utstyret og andre mennesker. Man ser at mestringsfølelsen i etterkant gir barna en enorm glede. Små beskjedne jenter som er ofte tøffest i hodet, sier Martin.

Da Lars Torkildsen (11) rappellerte ned fjellet var han redd aktivitetslederen skulle glippe tauet.

- Skummelt

— Kjempeskummelt å henge der i løse luften. Jeg tenkte bare på at han som holdt meg kunne miste taket i tauet, sier en småskjelven 11-åring i bunnen av fjellveggen.

Tøffe aktiviteter er ikke bare ingrediensene på sommercampen. I løpet av de fem dagene skal deltakerne blant annet fiske med garn, ri på hest, gå skogsorientering og padle i kano. Kjedsom tasting på smarttelefonen blir det lite tid til.

— Etter frokosten må alle levere fra seg mobiltelefonene. Resten av dagen er kun naturopplevelser som gjelder og vi skal gjøre så mye at alle er skubbsultne om kvelden. Nova står for natur, opplevelser, vennskap og aktivitet. Det sier litt om det vi fokuserer på, smiler Martin.

Etter torsdagens tøffe utfordringer i fjellet venter rafting i Mandalselva på fredag.

— Jeg gruet meg mest til rappelleringen. Rafting har jeg tross alt vært med på før, i Fårup i Danmark. Men det blir nok ikke helt det samme, tror Tuva Slettum.