— Oppmøtet er strålende med tanke på været. Det var 66 påmeldte deltakere da jeg sjekket sist. Hvor mange som gir seg, gjenstår å se, men det kan fortsatt dukke opp flere når startskuddet går, sier Arnold Markussen, arrangør av Sjekteracet, før racet er i gang.

Fra denne sjekta kunne det høres trekkspillmusikk og munter sang. Foto: Anette Larsen

Lørdag var det igjen klart for Sjekteracet i Ny-Hellesund. Det var fjerde gang arrangementet ble holdt. Arrangementet samler tresjekter til et race rundt i sundet, og det var ventet stor fest med et yrende båtliv.— Påmeldingen og interessen for arrangementet er stor, og det ser ut til å bli et flott race, sier Markussen.

- Litt dårlig vær

Til tross for at været ikke viste seg fra sin beste side, med regnbyger som kom og gikk, hadde flere båteiere kommet seg ut til Verftet i Ny-Hellesund.

— Været er litt dårlig, men ellers har vi det flott. Nå kan det bare bli bedre, sier Tormod Vallesverd, eier av sjekta «Margrethe».

Vallesverd har båten fortøyd side om side ved sjekten «Havblikk», eid av Jan Arne Tønnessen.

Tormod Vallesverd valgte i fjor å ro. Det endte med en sisteplass. I år har han pyntet sjekta til seiersfest. Foto: Anette Larsen

— Det er utrolig hyggelig å være med, ikke minst morsomt å se så mange kreative sjekter, sier Tønnessen.

Mål om å vinne

Begge deltar i racet for andre år på rad, og i år er ambisjonen å vinne.

— I fjor endte det med en sisteplass fordi jeg valgte å ro, men i år er det annerledes. Nå skal vi vinne, sier Vallesverd, som forklarer at han har med premie til seg selv dersom han ikke vinner.

Curtis (f.v.), «Vikaren» og Kenneth om bord i «Dålsa» koser seg med reker og vin. De håper på en bedre plassering enn i fjorårets race. Foto: Anette Larsen

— Jeg har med egen pokal som jeg kan gi til meg selv, ler han.Andre som hadde tenkt å bedre plasseringen fra fjorårets race, var gjengen i sjekta «Dålsa», med båteier Kenneth i spissen. Sammen med mannskapet Curtis og «Vikaren», var deres plan å komme en plassering opp.

— Hvis vi klarer å høyne fjorårets rekord med en plassering, blir vi veldig fornøyde. Vi tar det hele med ro og ser på racet som ren underholdning, sier Kenneth, som sammen med kameratene koser seg med både reker og vin.

Ser etter beste sjektelyd

Til stede under sjekteracet var også ordfører i Søgne, Åse Røsstad Severinsen (H). Hun synes det er et flott arrangement, men så på været som en utfordring.

André Kløvfjell og gjengen i denne sjekta gikk av med seieren i årets race. Det bølget godt da de satte opp farten. Ryktene sier at den har 175 hestekrefter på lager. Foto: Anette Larsen

— Når været ikke er på topp, så blir det fort færre som møter. Jeg synes likevel det er imponerende hvor mange som faktisk har meldt seg på, sier ordføreren.Severinsen er også utnevnt som årets juryformann. En av juryens oppgaver er å dele ut hedersprisen.

— Vi ser blant annet etter beste sjektelyd og beste antrekk. Samtidig synes jeg helheten er viktig, ved at de klarer å kjøre sjekta på en god måte. Jeg gleder meg til å se forsamlingen av sjekter når racet starter, sier hun.

Gjennomførte på 16 minutter

Da klokka nærmet seg fire tittet etterlengtede solstråler fram bak skyene, og deltakerne sto klare på startstreken. Sundet var fylt av sjekter i alle mulige fasonger, utsmykninger og med ulik fart da startskuddet gikk.

Gjengen i båt nummer 60 veivet med flagget da de nærmet seg mål. - De kom i mål som nummer to, men som førstemann av de «vanlige» sjektene, sier Arnold Markussen. Foto: Anette Larsen

Til tross for at deltakerne hadde hørt om konkurrenten André Kløvfjell, med en sjekte som visstnok kunne yte 175 hestekrefter, var vinnerinstiktet på topp hos deltakerne,— Først i mål ble André Kløvfjell, uten tvil. Han kom i mål på 16 minutter, mens idealtiden var satt til 25 minutter, sier Markussen etter racet.

For de «vanlige» sjektene, legger Markussen til at løpet svært jevnt gjennom hele Ny-Hellesund.