STAVANGER: — Vi har vært synlige og hjertelig tilstede i Stavanger sentrum. Opplysningene vi mottok i går var av slik karakter at de ikke kunne ignoreres. For å ivareta sammfunnssikkerhet og skape trygghet for innbyggerne har vi handlet som vi har gjort, sier Hans Vik, politimester i Rogaland politidistrikt.

Politiet trapper ned beredskapen som ble satt i verk etter meldinger om mulige ransplaner i Stavanger-området lørdag. Ingen er mistenkt eller pågrepet i saken.

– Politiet fikk ny informasjon om saken rundt lunsjtider lørdag, opplyste Vik i Rogaland politidistrikt på en pressekonferanse lørdag kveld.

– Vi trapper ned beredskapen og er ikke lenger i stabsmodus. Beredskapstroppen og politihelikopteret er reist tilbake til Oslo, sier Vik.

- Falske opplysninger?

Han forteller videre at politiet verken har pågrepne eller mistenkte i saken. Politimesteren avviser at aksjonen har hatt noen som helst sammenheng med terror.

— PST har ikke vært involvert, sier Vik.

Han vil ikke svare på noen spørsmål på hvor opplysningene om det angivelige ranet kom fra.

— Kan det være falske opplysninger?

— Det er det som er så vanskelig. Det er alltid en mulighet for at folk kan snakke usant, sier Vik.

— Har innbyggerne i Stavanger og Sandnes vært i fare i dag?

— Nei, svarer politimesteren.

Stenger tidligere

I ettermiddag har Aftenbladet vært i kontakt med tre ur- og gullsmedforhandlere i Stavanger som bekrefter at de har fått en henvendelse fra politiet.

— Vi fikk beskjed fra politiet via telefon at noe kunne være i gjære imot vår bransje, bekrefter flere gullsmedforhandlere overfor Aftenbladet.

De fleste gullsmeder og urforhandlere i Stavanger og Sandnes stenger klokken 16.00 i dag, mens noen av butikkene varsler at de kommer til å stenge før ordinær stengetid. I Stavanger sentrum har politiet nå stilt seg opp på sentrale steder.

Thorbjørnsen Dybdah er glad for at politiet har vært i forkant. Lenge hadde gullsmeden en politibil parkert like utenfor dørene.

— Vi føler oss ivaretatt og at politiet har tatt dette på alvor. Så har vi en ekstra person på jobb, og det er selvsagt aktuelt at de kan låse døren og gå hjem hvis de føler seg utrygge, sier Dybdahl.

- Så langt vellykket

Politiadvokat Øyvind Haukland vil ikke bekrefte opplysningene.

— Det er et ran vi har varslet, gjentar Haukland, og fortsetter:

— Det har foreløpig ikke vært noe ran, så så langt har aksjonen vært vellykket, sier Haukland.

Han vil ikke si noe om politiet vil øke beredskapen mot stengetiden klokken 16.00 i dag.

Stenger som normalt

Gullsmed og urmaker Otteren i Langgata i Sandnes opplyser til Aftenbladet at de kommer til å stenge som normalt klokken 16.00 i dag.

Store deler av dagen har de holdt inngangsdørene låst, men slipper inn kunder som vil inn. I ettermiddag ble dørene åpnet.

Politipatruljer sirkler fortsatt rundt i Sandnes sentrum.

— Det har vært en spesiell dag. Heldigvis hadde vi politiet utenfor lenge, så antageligvis har vi aldri vært så trygge som i dag. Og så tenker jeg at vi har et visst ansvar med å holde åpent for ikke å uroe folk unødvendig. Men jeg står her med nøkkelen i hånden og er klar til å låse, sier Hilde Thorbjørnsen ved Valberget Gull og Sølv i Stavanger.