Den som har lyst på et fjerde stykke, kan si at det er til ære for ABC, den rykende ferske og fyldige boka om skolehuset for barn fra Monsøya, Helgøya, Kapelløya og Skarpøya i 98 år fra 1865, og som siden 1990 har fungert som både kulturhus og grendehus.

Nå kan publikum komme. Foto: Lars Hollerud

— Det mest dramatiske året i skolens historie var 1989, sier Peder Johan Pedersen, en av Ny-Hellesunds 15 fastboende.- Da ville sterke krefter at Søgne kommune skulle selge eiendommen som fritidsbolig. Noen av oss opprettet da Skolehusets venneforening.

— Nærmest som en protestbevegelse?

— Det kan du godt si. At vi vant fram var i stor grad daværende kultursjef Magne Hauglands fortjeneste.

I Ny-Hellesund, som Mandals-maleren Amaldus Nielsen har gjort til et nasjonalt ikon, er i dag bare skolehuset, skoleplassen og gangstien til brygga offentlig eiendom.

Syriner og masker

Stien er en severdighet i seg selv. På denne tiden er den som et parfymert maleri, omkranset av tunge syriner.

På skolens flaggstang blafrer en ny vimpel denne sommeren, påført bokstavene Udhavn Teater.

Er du først på denne stien, bør du ta deg tid til å se og lukte. Foto: Lars Hollerud

— Hanjo - kvinna med vifta, er navnet på sommerens monolog. Det er en japansk maskeforestilling som er oversatt til nynorsk av Anne Lande Peters, opplyser skuespiller Knut Walle, om det som skal fremføres onsdag, fredag og lørdag fra 24. juni til uti september.

Knut Walle har det meste klart til sommerens forestilling på Udhavn Teater. Det er japansk, og heter Hanjo - kvinna med vifta. Foto: Lars Hollerud

Det skjer i skolestua, der et kart viser verden som den var streket opp for omtrent hundre år siden.— Kartet er kronjuvelen i skolestua. Det er dokumentert gjennomsett av pastor Birger Hall, mannen som innstiftet Due-flagget til bruk på skip med sjebelig mannskap, fremholder Walle.

Kartet er gjennomsett av pastor Birger Hall. Foto: Lars Hollerud

Peder Johan Pedersen kan det muligens ut og inn, både kartet og plansjene som står stablet utenfor det lille klasserommet.

Før og nå

Av dagens bosettere i sundet, er det bare han og taxibåtfører Øyvind Karlsen som kan fortelle om dagliglivet på skolen i Ny-Hellesund, en skole som hadde 11 elever da klokka klang for siste gang i 1963.

Peder Johan Pedersen (t.v.) og Knut Walle jobbet dugnad da de ble avbrutt av fuglesang. Her sjekker de at det virkelig var årets første gulsanger de hørte. Foto: Lars Hollerud

— Jeg minnes en fin skoletid. Men sant å si husker jeg mer fra miljøet utenfor enn innenfor skoleveggene. For et barn var det et eventyr å vokse opp mellom gårdsbruk, fisketrålere, mekaniske verksteder og seilmakere, sier Peder Johan Pedersen, som snakker om et sted som hadde butikk fram til 1960, skole og tollstasjon til 1963, losstasjon til 1965, postkontor til 1979 og skipsverftet på Kapelløya som holdt det gående til 2008. 1865 ser ut til å ha vært blant de aller livligste årene, med 212 beboere som årlig sendte av sted opp mot 150.000 hummere.

Vel så folksomt kan det bli kommende lørdag, i og rundt det nymalte skolehuset.

Da frembys både kaker og sangere, mer presist bløtkaker og Søgne Bygdekor, mellom alle taler og eventuelt muntre historier.