— Jeg følte sterk sympati for henne etter å ha lest om saken i media. Og da spurte jeg Oswaldo om han ikke kunne representere henne, sier Jerstad.

Oswaldo Trujillo Santillan er engasjert som ny advokat for sørlandskvinnen. Det skjedde på initiativ fra Lena Edvardsen Jerstad fra Kvinesdal. Foto: Privat

Dermed er Oswaldo Trujillo Santillan i Quito i Ecuador nå den narkosiktede kvinnens nye advokat. I følge Jerstad fant han henne etter å ha besøkt fengslet to ganger.— Hun ble glad over å møte en advokat som kunne engelsk og dessuten var bedt om å besøke henne av en fra Sørlandet, hevder hun.

Jerstad sier Santillan har hatt flere store narkosaker.

— At han vil ta denne saken er fordi han vil gjøre meg denne tjenesten samtidig som han er interessert i saken som sådan, sier Jerstad.

Hun sier hun ble kjent med Santillan under et besøk i Latin-Amerika for en tid tilbake. Hun kaller ham en god venn.

Jerstad sier at advokaten har sagt at han vil forsøke å få saken annullert fordi sørlandskvinnens rettigheter ikke ble lest opp på engelsk da hun ble arrestert. Dessuten skal hun ikke ha fått tolk under det første rettsmøtet.

Ba om bistand

Fædrelandsvennen har snakket med Santillan. Han sier at Jerstad ba ham bistå den fengslede.— Så jeg dro i fengslet, fortalte om forbindelsen og fikk skriftlig bekreftet at hun ville ha meg som advokat, sier Santillan.

Han sier også at han har betydelig erfaring med narkotikasaker.

Han hevder videre at han gjør dette som en tjeneste for Jerstad.

— Gratis?

— Gratis, ja.

Kjenner ikke

Sønnen til kvinnen som sitter fengslet i Ecuador sier at familien ble kontaktet av Jerstad etter at hun hadde kontaktet advokaten i Quito.

— Jeg kan bekrefte at min mor og Jerstad ikke kjenner hverandre fra før, sier han.

Han sier at familien forholder seg til deres norske advokat, Nils Grønås.

— Men det er klart vi er skeptiske til at fremmede personer involverer seg i saken og engasjerer advokat på vegne av min mor uten at vi er informert, sier sønnen.

Han forteller om fortsatt tøffe dager i familien.

— Til våre barn har vi fortalt at politiet vil snakke med bestemor og at hun derfor blir i Ecuador. Vårt eldste barn har derimot lest på nettet og vet hva saken dreier seg om, sier han.

Han sier at ingen fra familien vil reise på neste rettsmøte i april.

— Det har vi ikke råd til, men jeg håper å reise når rettssaken kommer opp, når det nå måtte bli, sier sønnen til kvinnen.

Skeptisk

Den fengsledes norske advokat, Nils Grønås, var torsdag på vei tilbake til Norge fra Ecuador. Han har tidligere fortalt at han har vært skeptisk til Santillan som han nå har møtt i Quito.

— Men jeg opplever at han vet hva saken dreier seg om. Vi kan ikke bytte advokat igjen, og jeg er innstilt på at han fortsetter jobben, sa Grønås for noen dager siden.