— Vi har hatt 13 ungdommer til observasjon ved Sørlandet sykehus. Ingen viser tegn til skader. De fleste blir sendt hjem mandag kveld, noen blir til observasjon over natten, opplyste klinikksjef og presseansvarlig i saken, Geir Bøhler til Fædrelandsvennen mandag kveld.

Liv kunne gått med

— Har ungdommene vært heldige eller uheldige?

— De har vært uheldige som ble rammet av lynnedslag, men de har vært veldig heldige som unngikk alvorlige skader. Hadde lynet truffet en eller flere direkte, kunne liv gått tapt. Det kunne gått mye, mye verre, sier Bøhler.

LES OGSÅ:

Det var like etter klokka 15.00 mandag at 78 elever og seks lærere fra tre førsteklasser ved idrettslinjen ved Kristiansand Katedralskole Gimle skulle oppleve tordenvær på for nært hold. De skulle ha «bli kjent tur» og overnatte på øya til tirsdag.

13 elever fra KKG ble mandag sendt til Sørlandet sykehus i Kristiansand etter et lynnedslag på Dvergsøya. Foto: Torstein Øen

Politiet slo full alarm og koblet inn alle nødetater da de fikk meldingen om at flere av elevene etter lynnedslaget følte seg dårlige. Elevene ble fraktet med brannbåt til Tømmerstø og derfra videre med flere ambulanser til Sørlandet sykehus Kristiansand.

Ingen mistet bevissthet

— Ingen besvimte. Men flere klaget på vondt i hodet. Noen følte det som lynet hadde kommet opp gjennom dem. Flere snakket om dirring i fingrer og armer, fortalte lærer Frode Fredriksen til Fædrelandsvennen da vi kom til Dvergsøya like etter klokka 16.00. Han roser elevene for å ha taklet situasjonen bra.

LES OGSÅ:

Været var grått og trist, men ikke farlig dårlig, da elevene dro ut mandag morgen. De brukte dagen til å bygge leirplasser og gapahuker. På ettermiddagen satt noen under gapahuker, noen fisket og andre holdt fremdeles på å bygge.

Mandag slo et lyn ned ved Dvergsøya i Kristiansand. Foto: Torstein Øen

Det var rett før klokka 1500 alt endret seg.Sondre Enersen og Ådne Ausland sto nede ved vannet da lynet slo ned noen meter foran dem.

— Vi fisket. Plutselig økte regnet veldig. Så kom lyset og smellet. Det slo ned i sjøen noen meter fra oss. To som sto ved siden av oss, ble sendt til sykehus, forteller Ausland.

Ristet i bakken

— Det var et gigantisk smell. Det ristet i hele bakken, føltes det som. Alle ropte bare. Vi gikk tilbake til leiren, og det var der noen begynte å snakke om skader, sier Enersen.

Mari Vegusdal (t.v) og Marte Danielsen var glad turen ble avlyst. De hadde ikke lyst til å være lenger på Dvergsøya i tordenvær. Foto: Torstein Øen

Mari Vegusdal og Marte Danielsen satt oppe i hovedleiren da lynet slo ned. De forteller også om et utrolig glimt og smell.— Det var så høyt at jeg begynte å grine litt. Vi var redde for at det skulle komme flere lyn. Jeg er lettet over at vi skal hjem og at vi ikke skal overnatte her ute, sier Vegusdal.

— Jeg er også glad vi skal hjem. Etter smellet klaget flere på at de hadde vondt i kroppen. Vi fryktet nye lyn og flere skader. Det var ubehagelig, sier Danielsen.

Skoleledelsen og lærerne bestemte ganske raskt at resten av turen måtte avlyses. Med medelever på sykehus og veldig dårlig vær, var det et enkelt valg.

Sightseeingbåten «Maarten» ble rekvirert for å få alle elevene hjem. Rett før klokka 1800 hentet den samtlige elever og lærere fra Dvergsøya.