— Dette tilskuddet er kjempeviktig. Vi var der at vi vurderte vårfremtid dersom vi ikke fikk nye driftsmidler, sier daglig leder iKiV, Nina Ledang, til Fædrelandsvennen.

— Nå har vi litt armslag ut året, med kapital til aktiviteter og arrangementer i sentrum som vil revitalisere handelen, hevder hun.

Næringsforeningen fikk en stor, økonomisk utfordring da kommunen i år reduserte sitt årlige tilskudd fra 300.000 til 50.000 kroner. Men næringsforeningen har nå fakturert 20 gårdeiere, kommunen inkludert, for totalt 310.000 livsviktige kroner. Det vil få budsjettet opp til rundt millionen igjen.

Vil hjelpe

Det var i vår at Daniel Svendsen ved Trekanten Bygg AS la fram forslaget for å skaffe ekstra tilskudd til næringsforeningen i pengenød.

Han henvendte seg til gårdeierne i sentrum, inkludert Vennesla kommune, og ba om at de ble med på et spleiselag. 500 kroner for hver fasademeter i gågata, samt 15.000 kroner per bygning utenfor.

Politikerne ble med på planene, og de fleste gårdeierne har sagt seg villige til å spytte inn i foreningskassa.Sentrumsgården har flest fasademeter (110) etter kommunen (175), oggårdeier Tom Magnussen øker årets bidrag mest, fra 10.500 til55.000 kroner. Han hadde ikke mulighet til å gi en kommentar tilFædrelandsvennen tok kontakt.

Ni sa nei

Men det er en mulig hake med kommunens økte tilskudd.

Oversikten over gård— og seksjonseiere som nå vil bidra viser at 20 har sagt ja - men ni har sagt nei.

Og da plan— og økonomiutvalget (pløk) før sommeren vedtok at også kommunen som gårdeier i sentrum skulle hjelpe til med ekstratilskudd på 37.500 kroner, var forutsetningen at samtlige gårdeiere deltok i spleiselaget.- De som ikke ønsker å være med er mindre gårdeiere. Wiig-gården er en stor gård som ikke ønsker å være med, men her er to seksjoner utseksjonert, og den tredje er til salgs, sier Nina Ledang.

— Grunnene vi får opplyst er at eierne ikke har penger til å bidra, eller ikke føler at dette er relevant for dem, sier hun.

Næringsforeningen ber derfor nå om at kommunen frafaller kravet om full deltakelse.

Politisk

Næringsrådgiver i kommunen, Torgeir Haugaa, sier til Fædrelandsvennen at han vil legge frem saken for politikerne i plan- og økonomiutvalget 16. september.

— Vedtaket forutsetter at 100 prosent av gårdeierne må bidra for at kommunen skal være med. Derfor må politikerne vedta om de skal godta dette forslaget eller ikke, sier han.

Nina Ledang mener at politikerne ikke kan la ni gårdeiere stoppe det ekstra bidraget.

— Jeg mener det vil være påfallende dersom de velger å stå utenfor på grunn av at vi ikke fikk med absolutt alle på dette. Vi har jobbet knallhardt, og å nå 100 prosent var nok ikke helt realistisk, mener hun.

Hun mener også at med nylige utskiftninger i styret, og ferske penger på bok, at næringsforeningen nå vil skape mer driv i bygda. Men den langsiktige finansieringen kan hun ennå ikke si noe om.

— Det er noe vi jobber med, sier hun.