— Det er ikke lagt opp til at sykehuset overfører ressurser til kommunene sammen med de nye oppgavene, og det er hovedpunktet i vårt høringsinnspill: Ressurser, kompetanse, og folk må følge med oppgavene.

Dahlen klarla konsekvensene av den nye sykehusstrukturen, dersom sykehusets strategiplan mot 2030 blir vedtatt, for levekårspolitikerne i Vennesla torsdag.

Mange millioner

I Kristiansand viser beregninger at kostnadene til helse- og sosialsektoren vil øke med 1,3 milliarder kroner mot 2040. For Vennesla vil økningen ligge rundt i overkant av 200 millioner kroner.

— Dette er en stor, kommunal utfordring, som henger sammen med eldrebølgen, som ikke er en bølge, men en permanent oppoverbakke, sa Dahlen.

— Og disse kostnadene er ikke medregnet de nye oppgavene som overføres fra sykehuset til kommunene, som kommer helt uten finansiering, sa Dahlen om strategiplanen, som nå er ute på en bred høringsrunde.

Fra utviklingsplan 2030 ramset han opp: Mer rehabilitering i kommunene, tidligere utskrivinger, og mer ansvar for langvarige behandlingsforløp.

— Det går ikke i hop, og kommunene sitter med svarteper, sa han.

Endring

Leder av Levekårsutvalget, Inger Turid Tonstad (KrF), sier at hun ikke ser hvordan kommunen kan løse oppgavene uten at penger følger med.

— Men vi må også se på hvordan vi løser oppgavene vi har selv, som å satse mer på kollektive bofellesskap for eldre.