— Hvordan var det å komme hit alene?

— Skummelt. Samtidig bodde jeg på mottak, først i Oslo, deretter i Lyngdal og endte til slutt i Kristiansand, der alle var unge og de som jobbet der var veldig hyggelige. De ville virkelig hjelpe oss. Det er sosionomene som har hjulpet meg opp gjennom årene som har inspirert meg til å begynne på sosionomutdanning.

Skoleflink

— Du lærte norsk på rekordtid, tok grunnskolen og fikk 4,7 i snitt på videregående.

— Jeg ville bli sosionom og alle sa det var så høyt snitt. Jeg tenkte "Jeg må bare klare det", derfor jobbet jeg så hardt jeg bare kunne.

Måtte ta seg av yngre søsken

— Da moren din døde, måtte du ta deg av to søsken. Hvordan var det å bli "reservemor" som 18-åring i et fremmed land?

— Mamma døde i Syria. Mine to yngre søstre og en nevø på ni år, ble sendt til meg i Norge. Det var vanskelig. Samtidig fikk jeg en familie her og vi følte oss trygge. Siden søstrene og nevøen min var mindreårige hadde de hjelpeverge, men det var jeg som hadde omsorgen for dem.

Har flere deltidsjobber

— Og du har jobbet ved siden av skolen?

— Jeg har hatt flere deltidsjobber. Nå er jeg assistent i psykiatrisk bofellesskap i Stavanger kommune, tolk i Noricon tolketjeneste og samfunnsfagslærer ved Kongsgård skolesenter. Det er jo ikke lett å få lån, da må du ha jobb. Dessuten, jeg trives veldig godt i jobbene jeg har.

— Som samfunnsfaglærer, hva kan du tilføre som ikke etnisk norske lærere kan?

— Hvordan det er å leve i Norge som innvandrer; utdanning, helse, barneoppdragelse, demokrati - de norske verdiene. Jeg pleier å fortelle elevene på mottaksskolen at i Norge kan du bli hva du vil, bare du har et mål. Jeg underviser på somali, men kan også arabisk og engelsk, i tillegg til norsk.

Med Kristiansand i hjertet

— Noen fritidssysler?

— Jeg trener litt styrke på et treningssenter og er sammen med venner.

— Hvordan har det vært å bli kjent med nordmenn?

— Veldig greit. Men hvis du ikke har noen felles kjente, kan det være litt vanskelig i begynnelsen. Men nå har jeg mange norske venninner.

— Liker du deg i Kristiansand?

— Veldig. Det er Kristiansand som er hjemme. Og søsknene mine bor her forsatt. Jeg skal aldri flytte fra Kristiansand, tror jeg.