— Det var rett før jeg ringte for å tipse, men godt dere ringer. Folk vil jo ha jordbær, og budskapet må ut: Sesongen er rekordtidlig. Folk har visst ikke fått det med seg helt, sier jordbærprodusent i Vennesla og Øvrebø, Kristen Steinsland.

Elena og Christian Jensen plukker jordbær i åkeren til Mads Ryen på Ryen. Christian ser ut som han helst ønsker å være et helt annet sted Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Torsdag hadde han så mye igjen at valget sto mellom å kaste eller gi bort. Det endte med at Steinsland sendte 17 kasser til Frelsesarmeen.

— I fjor begynte jeg salget 9. juli. I år begynte jeg tre uker tidligere. I år kommer St. Hans midt i toppsesongen, sier Steinsland.

Steinsland og Mads Ryen på Ryen er omtrent de eneste igjen som tilbyr selvplukk av jordbær. Også Ryen lurer på hvor kundene blir av.

— Sol og varme i ukesvis gir rekortidlig sesong. Tørken gir fin kvalitet på bærene, selv om de kanskje blir litt små. De modnes nesten før de får vokst ferdig, sier Ryen.

Han tror neste uke vil bli «all time high».

- Penger er ikke alt

— Vi har plukkere og selger i kasser. Vi trives også veldig med selvplukk, selv om det ikke er like inntektsbringende. Folk må slutte å vurdere alt i penger. Penger er ikke alt. Kosen og det sosiale i jordbæråkeren er viktig. På 70-tallet plukket nesten alle selv. Jeg ønsker å ha litt den stemningen i min åker, sier Mads Ryen.

Mens Fædrelandsvennen er på besøk, går én familie og plukker ute i åkeren til Ryen. Det er Elena og Atle Jensen og fireåringen Christian.

Selvplukk

— Vi er mye i Tyskland og Europa. Der er selvplukk fremdeles det store, men her i Norge virker det som folk ikke gidder. Vi plukker selv, fordi det er trivelig, sosialt og fin familieaktivitet, sier Atle Jensen.

Samtidig innrømmer han at Elene nok er flinkere til å plukke enn ham selv.

— Nå var vi ute for å se på forholdene og plukke noen kurver. Vi skal tilbake til uka. Da blir det nok jeg som skal plukke, sier Elena.

Atle Jensen ringte sin far i Oslo fra åkeren på Ryen.

— Jeg ba ham komme ned til uka. Vi plukker alltid her på Ryen, og har gjort det lenge, sier Atle Jensen.

Slikt liker Mads Ryen å høre. Han har drevet med jordbær i mange tiår, og synes det er trivelig med mye besøk på gården og i åkeren.

— Jeg håper selvplukk kommer tilbake, sier han.

Lørdag kostet ei kasse med ferdigplukkede jordbær 350 kroner (12 kurver). Ei kasse selvplukk kostet 180 kroner.

Må booke om plukkere

Kristen Steinsland i Vennesla har ikke bare utfordring med kunder som ikke reagerer på den tidlige sesongen. Innleide plukkere kommer også for sent.

— Lørdag var vi ti nasjoner i åkeren, og jeg måtte bare få tak i folk. Jeg har en del plukkere fra Litauen, som har kommet til Vennesla i mange år. De hadde ikke tenkt å komme før i juli. De forsøker å få endret flybillettene, Vi håper de kan komme til uka, sier han.

Jordbær er gode både i alle varianter, både rett fra åkeren, rørte og kokt. Mads Ryen mener rørte jordbær er spesielt godt syltetøy.

— Da får du fersk smak av sommer midt på vinteren, sier han.