— Det er klart at når du graver i Lortetangen, så vet du hva du får opp, sier Svein Johnsen, journalist i NRK Sørlandet.

NRK holder til like ved siden av tomten der arbeidsfellesskapet BRG/Kruse Smith oppfører nye leiligheter. Da må de grave i den gamle søppelplassen som lå her fram til 50-tallet og som gav stedet navnet Lortetangen.

— Vi merket lukten med det samme de satte i gang gravingen i månedsskiftet november/desember. Det kom brått og kraftig, sier Anders Sårheim, distriktsredaktør i NRK Sørlandet.

Målinger

Nå har NRK fått satt opp nye filtre i ventilasjonsanlegget. Medarbeidere som blir plaget ekstra mye av lukten, har fått bytte kontor.

Da lukta var på det verste før jul, måtte radiosendinger avvikles med dørene åpne fordi programlederne ikke holdt ut lukta inne i studio.

— Vi har også sagt til medarbeiderne at de kan ta seg en tur til våre kontorer i Arendal og Farsund om det blir for ille, eller gjøre ting ferdig fra bilen, sier verneombud Knut Knudsen Eigeland.

— Det høres ille ut?

— Ja, jeg tror knapt noe lignende har skjedd i min tid. Så det sier litt om hvor ille det var da det sto på som verst.

Målinger

NRK er blant naboene som har fryktet at gassene fra byggeplassen skulle være skadelige. De kontaktet kommunelege og utbygger etter at gravearbeidene begynte.

— Det er ikke mulig å fjerne gamle masser fra en slik fylling uten at det kommer lukt. Når det kommer luft til avfall som har lagt tildekket så lenge, er det ikke til å unngå at det lukter, sier Dagfinn Haarr, kommuneoverlege i Kristiansand.

Utbygger gjennomførte målinger av gassene like før jul. Ifølge Dagfinn Haarr er ikke utslippene så store at de er farlige.

— Vi ser at dette fører ubehag, men det er ikke helseskadelig. Utslippene skal også være av relativt kort varighet. Etter det vi kan se, har utbygger gjort det de kunne for å begrense dem. Da er det ikke noen grunn for oss å gå videre.

Får skryt

Selv om utbyggingen har ført til ubehag og kvalme, får også utbyggeren skryt for å ha gjennomført målinger raskt og gjort det de kunne for å få stanset lukten. Også NRK understreker at samarbeidet har vært bra.

— Hvis dette hadde vært permanent, hadde det vært helt uakseptabelt. Men dette er midlertidig og vil forsvinne når det dekkes til igjen, sier Dagfinn Haarr.

Journalist Kari Jeppestøl Arntzen måtte dra skjerfet godt opp over nesa da lukten fra Tangen var som verst før jul. Nå har hun i tillegg byttet kontor for å slippe unna. Foto: Reidar Kollstad

Hos NRK var det mandag lite å merke til lukten innendørs. Men utenfor rev det i nesa. De ansatte i NRK har klaget både på kvalme og hodeverk når lukten har vært på det verste.— Når jeg kommer hjem fra jobb, har det noen ganger vært som å ha hodet i en skrustikke, sier journalist Kari Jeppestøl Arntzen.

Hun drar skjerfet opp til under øynene og viser hvordan hun har holdt lukten unna. I tillegg har hun byttet kontor.

— Det har vært veldig plagsomt. Men det er bra at ledelsen har satt i verk tiltak, sier hun.

Utbyggerne jobber nå med å pumpe vann ut av byggegropa på tomta. Det er det som skal ha ført til lukt de siste dagene.

Helt luktfritt vil det ikke bli før tomten er dekket til.