- Jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne. Parabolen har kostet meg 190.000 kroner, sier Knut Erik Aass, og ser bort på den ovale mottageren som fortsatt står fastmontert i et hjørne bak noen busker på takterrassen hans.

23. oktober slo en dom fra Oslo tingrett fast at parabolen hans må fjernes innen to uker. I tillegg må Aass betale saksomkostninger til sameiet han selv er en del av. Foreløpig har han ikke gjort noen av delene.

- Ankefristen går snart ut. Jeg tror ikke det blir aktuelt med en ny runde, men kommer heller ikke til å fjerne antennen selv. Det føles unektelig litt som å bo i Nord-Korea. Styret kommer jo inn i selveierleiligheten min og bestemmer hva jeg skal ha på terrassen.

Har kranglet i 14 år

Stridighetene i sameiet startet i år 2000. Den daværende naboen til Aass rapporterte at han hadde montert en parabol på terrassen. Styret ba ham fjerne den, blant annet fordi det står i sameiets vedtekter at det ikke er lov med fastmonterte eller fast etablerte gjenstander på terrassen.

- Det sto aldri i vedtektene at parabol ikke var lov. Som ekstremt sportsinteressert er jeg helt avhengig av parabol for å få inn de kanalene jeg vil se på. Dessuten er bildet på TV-en mye klarere, mener Aass.

Etter klagen fra naboen valgte han å søke om å få beholde parabolen, noe styret avviste. Den ble likevel ikke fjernet. Fem år senere mottok Aass igjen pålegg om fjerning, noe han ikke gjorde.

De neste årene ble parabolen et stort tema på sameiemøter. I 2012 la styret inn en ny vedtekt om at det ikke var tillatt å montere parabol. Deretter krevde styret at Aass fjernet parabolen, noe han ikke gjorde. Boligsameiet innga forliksklage og vant frem, men Aass sto på sitt. Saken gikk til domstolen. Aass tapte igjen.

Årsaken er at retten mener, uavhengig av at vedtektene ble endret i 2012, at en fastmontert parabol ikke kan sammenlignes med parasoller, hagemøbler eller annet utvendig arrangement på balkonger og terrasser.

Aass er skuffet.

- Jeg bor i øverste etasje og kan ikke forstå at noen skjemmes av parabolen. Styret må ha stått på naboens tak for å ha sett den. Dette er bare regelrytteri, tordner han.

- Vi er ikke antennepoliti

Styreleder Arve Edvardsen sier at styret på ingen måte feirer avgjørelsen fra Oslo tingrett. Han understreker også han kun har vært styreleder i sameiet i syv måneder, og skal fratre om et halvt år.

- Saken har pågått i mer enn 16 år. Den er lei, kjedelig og har krevd mye ressurser. Vi feirer ikke noen seier, men syns det er trist at Aass ikke aksepterte utfallet da han tapte i Forliksrådet.

Styrelederen sier at likhetsprinsippet er svært viktig for styret.

- Oppgaven vår er å påse at vedtekter og regler i sameiet blir etterfulgt av alle. Men det er ikke slik at vi løper rundt som et antennepoliti, sier Edvardsen.

-  Ser noen parabolen?

- Ja, den er synlig fra leilighetene som ligger bak. Grunnen til at den må fjernes, er nettopp av estetiske hensyn. Vi har også en god løsning fra kabelselskapet Get som gir et stort utvalg av kanaler og god kvalitet.

Edvardsen ønsker ikke å si hva styret vil foreta seg dersom Aass ikke fjerner parabolen.

- Dersom dommen blir rettskraftig, regner vi med at han som en klok og fornuftig mann forholder seg til lovverket.

Rettens vurdering

I retten var det sentrale spørsmålet om parabolantennen er omfattet forbudet i vedtektene, om eierseksjonsloven er til hinder for en slik bestemmelse, og om boligsameiet i dette tilfelle hadde grunnlag for å avslå Aass’ søknad.

Retten er uenig med Aass i at endringen i 2012 tilsier at parabolantenner tidligere ikke var omfattet, og oppfatter dette som en presisering av sameiets tidligere vedtekter.