— Vi har kun hatt en runde med full brøyting i vinter. Vi hadde også en liten runde med noe slaps. Dette er helt spesielt. Jeg kan ikke huske maken til mild vinter, sier Odd Kristiansen, som har styrt med strøing og brøyting i Kristiansand kommune i mer enn 30 år.

Ti millioner

I 2015 har politikerne satt av 26,5 millioner kroner til vintervedlikehold på veiene. Til nå har Kristiansen og hans menn kun brukt 3,5 millioner kroner.

— Kanskje får vi tøff vinter til høsten. Da kan alle pengene gå med likevel. Sånn sett er det umulig å si eksakt hvor mye vi sparer. Men du kan trygt skrive at vi ligger an til å bruke i alle fall ti millioner kroner mindre enn vi pleier, sier Kristiansen.

Mars er lunefull. Kristiansen våger ikke å tro på at vinteren er over ennå.

— Strøing er billigere enn å brøyte. Vi har brukt mer sand og salt enn normalt. Særlig i januar strødde vi mye. Den siste måneden har det vært så mildt at vi ikke har vært ute i det hele tatt, sier Kristiansen.

Noen tonn

Han regner med å ha brukt cirka 4.000 tonn sand og cirka 1.000 tonn salt.

I Vennesla har ikke oppsynsmann Stein Henry Larsen eksakt oversikt over økonomien.

— Men du kan trygt skrive at vi sparer. Imidlertid kan det fort bli brukt opp igjen hvis vi får tøff vinter neste år, sier Larsen.

Skrapte i januar

Larsen mener vinteren ikke er så spesiell som Kristiansen vil ha det til.

— Rundt 1990 hadde vi noen milde vintre. Jeg husker ett år jeg skrapte grusveier 23. januar. Vi hadde en vinter hvor vi ikke brøytet i nedre Vennesla en eneste gang, sier han.

Hvis det er brøytepenger igjen på 2015-budsjettet når vi kommer til nyttårsaften, skjer en av to ting: Enten trekkes pengene inn til andre formål, eller brøyteavdelingene får lov å ha dem i reserve.