KRISTIANSAND: – Jeg har selv hatt det vanskelig, og gått uten mat. Nå er det tøft for mange, og noen har ikke råd til å spise en gang, sier Rezan Assad.

Han og kompisen Øivind Bergheim tar imot Fædrelandsvennen i restauranten til førstnevnte, The Royal Corner, i Dronningens gate i Kristiansand.

Der åpner de dørene på julaften. Planen er å lage 500 varme måltider, som skal bli delt ut i porsjonspakninger til alle som kommer innom. Målgruppa er lavinntektsfamilier.

– Det er ikke alle som har lyst til å sitte i et lokale og vise at de ikke har råd til maten. Vi kunne ha stelt i stand et julebord, men jeg tror mange ikke hadde kommet da, forklarer Bergheim.

Assad har hatt en ordning på sin andre restaurant, Campino, hvor folk med dårlig råd enten kan få måltidet gratis eller billigere.

Han la merke til at mange ikke turte å spørre om hjelp.

Etter å ha snakket litt med Bergheim som er kokk på Sjøhuset, bestemte de seg for å ha et større matprosjekt.

Her ved The Royal Corner i Dronningens gate, vil Assad og Bergheim dele ut 500 varme måltider på julaften. Foto: Kristin Ellefsen

– Mange engler

Matudelingen på The Royal Corner er fra 12.00–16.00 på julaften. Assad og Bergheim vil begynne å preppe maten et par dager før.

På menyen blir det trolig tre alternativer: Okse-, fisk- og kyllingrett, med ris og poteter som tilbehør.

– Det som er sikkert er at folk får et varmt måltid. Det skal være god mat, og det er det viktigste, sier Bergheim.

De har fått leverandører som Ferdinands og Reinhartsen til å bidra med råvarer.

– Vi har egentlig bare fått positive tilbakemeldinger, sier duoen.

En gjest meldte seg også som sjåfør, og vil kjøre rundt med mat til de som ikke har anledning til å komme.

– Det er mange engler rundt omkring. Alle har lyst å gjøre noe, spesielt i disse tøffe tidene, sier Assad.

Assad (t.v.) kom til Norge som flyktning fra Syria i 2008. Han sier det har vært tøft i perioder. Nå vil han hjelpe andre som sliter, og har fått med seg Bergheim (t.h.). Foto: Kristin Ellefsen

Er åpent for alle

Han bor og jobber i byen og ser med egne øyne alle som står i matkø hver uke. Det gjør inntrykk.

– Køene blir lengre og lengre. Folk stiller seg opp mange timer før det åpner. De hadde ikke gjort det om det ikke var nødvendig, sier Assad.

– Hvordan skal dere fordele de 500 måltidene?

– Hvem som helst kan komme.

Hjelp oss å hjelpe har gitt ut informasjon om aksjonen til sine brukere, og det blir et innlegg på Facebook-siden til The Royal Corner før julaften.

– Ellers må det gå fra munn til munn, for det er vanskelig å plukke folk, sier Bergheim.

Dersom det blir overskuddmat, vil dette bli gitt videre til Hjelp oss å hjelpe og Mat fra hjertet, som Fædrelandsvennen skrev om i oktober.

De lager varmmat to dager i uka, og folk kan betale det de har råd til.

Bergheim og Assad er bestekompiser, og ble kjent med hverandre da sistnevnte begynte på Håndverkeren i 2015. Her står de på kjøkkenet ved The Royal Corner. Foto: Kristin Ellefsen / Fædrelandsvennen

Har samlet inn gaver

I tillegg til matutdeling, er det samlet inn julegaver til lavinntektsfamilier i samarbeid med gjengen i Ravnedalen Live og familien Bergheim i Kristiansand Sykkelsenter.

Disse er levert til Hjelp oss å hjelpe sine lokaler i Posebyen.

– De som får mat her på julaften har gjerne hentet en gave der i forkant, sier Bergheim.

Assad og Bergheim har også fått et bidrag på 5000 kroner fra en enkeltperson. Pengene har de brukt til å kjøpe gavekort til bowling på O'Learys i Søgne.

De oppfordrer folk som har lyst til å bidra med flere gavekort på aktiviteter til barn i ungdomsalderen eller familier, om å ta kontakt med Hjelp oss å hjelpe.

– Det er vondt å høre om barn som ikke har mulighet til å være med på aktiviteter, sier Bergheim.

Elisabeth Thorsen, daglig leder i Hjelp oss å hjelpe, hyller initiativet.

– Fantastisk bra jobbet, og jeg håper de får bra respons. Det er vanvittig tøft at de gjør dette, sier Thorsen.

Elisabeth Thorsen, daglig leder for Hjelp oss å hjelpe, bidrar også i denne aksjonen med å dele ut gaver. Foto: Jacob J. Buchard