Det er temareisene til Polen som Lyngmyr ungdomsskole har arrangert for skolens tiendeklassinger som er utgangspunktet for Sissel Devolds henvendelse til Kirke— og utdanningsminister Trond Giske.Koster for mye

Devold mener disse temareisene til Polen, der det blant annet legges opp til besøk i konsentrasjonsleire, koster foreldrene for mye. Rundt 4.000 kroner pluss lommepenger i åtte dager måtte foreldrene i fjor betale for at deres sønn eller datter skulle få være med på turen.

I sin henvendelse til Trond Giske, som Sissel Devold mailet den 9. oktober, påpeker hun at turene i utgangspunktet er frivillige, men at det i praksis ikke er slik.

— Elevene ønsker stort sett ikke å skille seg ut fra de andre ved ikke å delta. Dessuten må de ha skole mens de andre er på tur, og får heller ikke delta i det sosiale felleskapet, skrev Sissel Devold i henvendelsen.Stoppe pengepresset

Hun påpeker videre at hun vet at det finnes familier i Tvedestrand som ikke har råd til å spise middag hver dag, og at flere familier må ha hjelp til å betale den obligatoriske leirskolen i niende klasse. I den forbindelse spør hun om det er mulig å sette en stopper for det stadige pengepresset mot foreldrene.

— Grunnskolen skal være gratis, men er blitt kostbar mange steder, skriver Sissel Devold, som avslutter med følgende hjertesukk:

— Så lenge lærerne klager over for dårlig tid til undervisning og for lite penger til kjøp av lærebøker, finner jeg det paradoksalt at penger skal brukes til å betale reiseutgifter til de samme lærerne til Polentur!Ministeren beklager

Trond Giske har trolig funnet spørsmålet fra Sissel Devold interessant. I alle fall skriver han i en mail som han sendte til henne den 16. oktober at han har bedt departementet se på saken. Samtidig beklager Kirke- og utdanningsministeren at det tok hele sju dager før han fikk sendt sitt svar!

Sissel Devold, som selv er lærer og har to sønner, er selvsagt glad for at saken nå tas opp på høyeste hold.

— Foreldrebetaling er noe som angår mange skoler over hele landet, derfor er dette en sak som hører naturlig hjemme i departementet, sier hun.For unge

Det er ikke bare prisen på Lyngmyr skoles Polen-turer som Sissel Devold reagerer på. Hun viser dessuten til at Tvedestrand videregående skole arrangerer en tur til Tsjekkia for sine andreklassinger, der innholdet er noe av det samme.

— Etter min mening er 15 - 16 åringer i ungdomsskolen ikke modne nok til å tåle å ta innover seg det helvete som var i konsentrasjonsleirene. Dette er en tur som passer langt bedre for elever i den videregående skolen, mener hun.Ta et valg

— Men både elever og lærere påpeker at disse turene gir minner for livet og sveiser elevene sammen på en unik måte - er ikke dette viktig?

— Dersom målet er å gi minner, og sveise elevene sammen, kan dette gjøres langt billigere. Jeg vil tro at for eksempel en raftingtur til Setesdal også ville gi samme effekt, sier Sisse Devold, som håper på en prisippavgjørlse i departementet.

— Dersom skolen skal være gratis, kan vi ikke fortsette med denne typen turer. Da må i tilfelle det offentlige ta et valg og betale det det koster å delta på slike turer, sier hun.