KrFs Øyvind Gryting var helt overbevist om at det var fornuftig å vente med salg av kommunens aksjer i det nye store energiselskapet.Verdiøkning

Han mente at større miljøkrav i fremtiden vil presse opp kraftprisene, og dermed gi større utbytte til eierne i Agder Energi. Gryting hevdet også at om noen år vil det sannsynligvis også være flere aktuelle kjøpere til disse aksjene (på grunn av mulige endringer konsesjons-bestemmelsene). Dessuten var han opptatt av at Vegårshei kommune skulle beholde sin medbestemmelsesrett i det nye kraftselskapet.

Lars Bakken (Ap) syntes også tidspunktet for aksjesalg vil være veldig galt nå i en tid med lave el-priser. Han trakk fram et ordtak om at «en skal ikke selge høns i regnvær».Spekulanter

Helge Hallingby (H) svarte med et annet ordtak: «Det er bedre med en fugl i hånden enn ti på taket». Hallingby var den som talte varmest for aksjesalg.

— Det er mye viktigere for Vegårshei kommune å få 50-100 millioner kr i dag, enn å ta sjansen på at vi skal få et stort utbytte en gang i fremtiden. Og om vi selger 1/3 av aksjene er vi fortsatt med i selskapet.

Helge Hallingby konstaterte at det var masse spekulanter i kommunestyret, siden de ville satse på at aksjeverdiene ble høyere. Hallingby mente imidlertid at gode aksjespekulanter også sørget for å ta ut gevinst underveis.

Han framsatte et forslag om å fjerne ordet «ikke» i formannskapets forslag. Det ville si at Vegårshei kommune skal vurdere aksjesalg ved første anledning.

Kjell Wedø (H) uttalte seg også ganske positivt til aksjesalg, men ville ikke akkurat nå gå inn for å selge, og la da vekt på nå.

Han trakk fram den pågående voldgiftssaken om eierandelene i kraftsselskapet, og understreket at kommunen må vite hvor mye den eier før den kan det selges aksjer.

Ordfører Tjøstolv Peder Colbjørnsen kom også inn på dette.

— Det er hevdet fra advokathold at ingen av kommunene i Aust-Agder kan selge aksjer før striden om eierandeler er løst.

Ordføreren nevnte forøvrig at det skal være et «sonderingsmøte» i morgen (fredag) mellom partene i denne saken, for om mulig å komme fram til en løsning uten rettssak.Beholde innflytelse

Uansett så ordføreren flere grunner til å si nei til aksjesalg. Han var opptatt av at Vegårshei kan miste innflytelse i de styrende organer om kommunen selger seg ned med 1/3. (Det er en grense for hvor liten eierandel en kommune kan ha for å få et medlem i bedriftsforsamlingen).

Tjøstolv P. Colbjørnsen trakk også fram at de ansatte i Agder Energi AS er sterkt i mot at eierne selger aksjer nå. For Vegårshei-ordføreren var det et viktig signal.Dårlig avkastning

Helge Hallingby tok ordet igjen, og påpekte at om Vegårshei skulle få økt det årlige utbyttet til ca. 6 millioner om noen år (slik det er antydet i saksdokumentene) ville det fortsatt være for dårlig.

— Hvis verdien av aksjene våre er 300 millioner, er dette en elendig avkastning! Hvis det er mulig, er det mye bedre å ta ut noe gevinst nå, og plassere pengene i et fond. Men jeg skjønner at dere velger å spekulere her. Jeg får bare si lykke til..., sa Helge Hallingby.

— Prisen på aksjer er ikke kjent og antall aksjer er ikke kjent, svarte Lars Bakken.Interessant

Per Selås (H) syntes det var prinsipielt interessant å vurdere aksjesalg, og mente Vegårshei må følge de andre kommunene hvis det er mange som vil selge. Han skjønte imidlertid at det er teknisk vanskelig å selge nå, siden striden om eierandeler ikke er løst, og Selås valgte å slutte seg til det forslaget formannskapet hadde lagt fram.

Dette ble altså vedtatt med 20 mot 1 stemme (Helge Hallingby).

Ordlyden i vedtaket er som følgende:

«1. Kommunestyret ønsker ikke å vurdere salg av aksjer nå.

2. Styret i AE A/S bes vurdere å gjøre om en større del av egenkapitalen til ansvarlig lånekapital overfor eierkommunene.»