Av GRETHE BROX NILSENGjennom flere år har det vært tradisjon for russen å gi overskuddet fra det årets russeavis til noe eller noen som trenger penger og som vil være til glede for byens innbyggere. Russen har tidligere sponset Ungdomsklubben flere år og i fjor gikk pengene til en opplevelsesdag i Dyreparken for asylsøkerne på Risøya Asylmottak. Dette året ble det bestemt at årets overskudd skulle gå til en ny datamaskin på Risør Bibliotek. Russen har selv merket behovet for flere offentlige maskiner med internett. Etter at Risør Videregående Skole sluttet å ha skolens datarom åpent på kveldene, finnes det ikke lenger noen andre offentlige muligheter til å sjekke mailen eller bare surfe litt på nettet.

Kommunen har selv lovet biblioteket nye datamaskiner, men nå vil russen komme dem i forkjøpet og få det unnagjort med en gang. Kommunen kunne ikke love biblioteket penger med det aller første.

¿ Russen vurderte også andre muligheter å bruke pengene på, og da ble deriblant skaterne på Tjenna nevnt. Men i og med at Tjenna-prosjektet er forholdsvis usikkert, ble det bestemt at pengene skulle brukes til noe mer varig, sier Cecilie Bjerknes Aarre, redaktør for årets russeavis "Raust Agder Blad". På vegne av hele russekullet vil hun takke alle sponsorene som støttet om avisa og russen generelt, for uten dem ville ikke russen ha muligheten til verken å drive avis eller kjøpe russebiler. Og ikke minst vil russen gi en stor takk til dem som kjøpte årets avis, sier Cecilie.Takknemlig

¿ Når vil datamaskinen kunne være her?

¿ Dette skal gjøres så fort som mulig. I og med at vi har ISDN her på biblioteket, vil det ikke være noe problem å få en data koblet opp, så vi håper at om en måneds tid vil det være en maskin til her, i tillegg til den ene vi har, sier Vibecke Andersen.

Og når vi spør om de har noen generelle kommentarer til at russen valgte biblioteket å bruke pengene på, er svaret at de er veldig takknemlige for pengene. Biblioteket hadde for øyeblikket ingen muligheter selv å skaffe nok penger til ny datamaskin, selv om de har tenkt tanken flere ganger. Det er en fantastisk gave til ungdom — som bruker bibliotekets internett mest, men egentlig en fin gave til alle innbyggerne i kommunen, sier en smilende Vibecke, som gjerne ser at flere aldersgrupper bruker datamaskinene på biblioteket.

De har merket en økende etterspørsel av internett - spesielt nå i sommer - og en ny data vil gjøre at det er plass til dobbelt så mange internett-brukere hver dag. Ny datamaskin er noe varig, og vil være både til nytte og glede i mange år, sier Vibecke, som også håper at flere vil finne veien til biblioteket og bruke det mer. Sammen med Eva Christensen var hun tilstede ved overrekkelsen av sjekken på 16 000 kroner fra Risør Russen 2000.