KRISTIANSAND: — Jeg ble stoppet i 1990-årene av byplankontoret, men turistsjef og andre var kjempepositive. Det er skjedd altfor lite næringsutvikling rundt laksefisket, sier Vavik.

Støtte fra Venstre

Vi skrev om mulighetene for fisketurisme i Byglandsfjorden for to uker siden. Det fikk Venstre-politiker Petter Benestad på banen med leserinnlegg om lakseturisme. Nå er Benestad og Vavik blitt et tospann som ivrer for å få til noe på Skraastad.

For de fleste er området ved Skraastad best kjent sett fra fylkesvei 1. Det er området til venstre Kåre Vavik ønsker å bygge ut. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Vavik ringte meg om sine tidligere planer, Dette er jo kjempespennende. Hvorfor skal tyskere og dansker kjøre langt opp på Vestlandet for å fiske? Vi må stoppe dem i Otra. Vi har flott laks, sier Benestad.Nå vil han jobbe for at Vaviks planer blir realisert i en eller annen form. Selv er Kåre Vavik på jakt etter investorer.

— Jeg er 78. Barna mine driver med andre ting. Å bygge i egen regi blir noe voldsomt, men jeg er villig til å selge eiendommen på Skraastad eller inngå samarbeid. Det hadde vært så gøy hvis vi fikk til noe, sier han.

Gamle planer

Planene han fikk utarbeidet på 90-tallet, handler om i alt 36 rorbuer ned mot elva. Vavik eier 140 mål. Parsellen ned mot elva er smal og ligge mellom fylkesvei 1 og elvebredden.

— Jeg tenker lakseturisme om sommeren og studenthybler om vinteren. Jeg ble stoppet fordi byplankontoret ville ha arealet til friluftsområde, sier Vavik.

Kåre Vavik leier i dag ut eiendommen sin Otraly på Skraastad. Nå ønsker han å bidra til næringsutvikling rundt laksefisket og lanserer et stort rorbuprosjekt. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Selv har han ikke lakserett i elva. Eiendommen Otraly tilhørte i sin til Sødahl Stenhuggeri og var karakterisert som næringsområde.— Derfor fikk ikke vi lakserett, men da vi skulle utvikle på 90-tallet var det plutselig ikke næringsområde lenger. Det må omreguleres, men jeg mener plasser er perfekt. Skraastadfjorden er idyllisk. Samtidig er det kort vei til byen, sier Vavik.

Etterlyser næringsutvikling

Petter Benestad håper noe vil skje. Han mener Otra er altfor dårlig utnyttet turistmessig. Også fylkesmannen har vært opptatt av å skape med næringsutvikling.

I vår sa miljøverndirektør hos fylkesmannen, Ørnulf Haraldstad, at mangelen på næringsutvikling rundt laksefisket er det som mangler mest med lakseforvaltningen på Agder.

- Trenger gode verter

Pressetalsmann i Otra Laxefiskelag, Harald Endresen, er enig i at laksefisket kan utvikles mer i næringssammenheng. Han vet ikke om Vaviks planer er de rette.

— Området ved Skraastadfjorden er ikke et godt fiskeområde fra land, men båtfiske går an. Laksefisket skaper turisme. Mange dansker og tyskere kommer til Otra. Men vi har få overnattingsbedrifter ved selve elva, sier han.

Endresen sier at alle grunneiere kan utvikle sine eiendommer. Samtidig minner han om at når noen satser på turistfiske, kan det fort gå på bekostning av allmennheten, og at det ikke er konfliktfritt å satse.

— Flere leier ut hybler eller leiligheter ved elva. Det vi virkelig mangler er godt vertskap. Vi skulle gjerne sett at noen vil bruke sommeren på å være verter som guider fiskere med stor kompetanse og kvalitet, sier Endresen.

Otra House til Vennesla Jeger og fiskerforening ved Vikeland Hovedgård er i grunnen eneste sted som er spesialisert rundt laksefisket nå. Det leies ut et par rom i huset.