SØGNE: — Ja, dette var litt av en morgen, sier Andresen, bosatt i Høllen i Søgne. Han er forslått og har sår i hodet, men er ellers i bra form.

Ved 05-tida skjærtorsdag morgen ble 66-åringen vekket av en lyd fra 2. etasje. Selv har han soverom i 1. etasje.

— Først lå jeg og lurte på om det var naboen som var ute og hentet ved, lyden lignet nemlig på det. Men så romsterte det mer, og da skjønte jeg det var folk i etasjen over, forteller Andresen.

I fullt firsprang løp han uredd opp trappa til 2. etasje, der han stod ansikt til ansikt med to unge menn. På gulvet stod i tillegg to store bager, klar til å bli fylt med eiendelene til Andresen.

— Jeg har ikke mye gods og gull, men det er mitt, og det vil jeg kjempe for. Jeg holdt fast i dem begge, og det ble et lite basketak på gulvet. Den ene slet seg imidlertid løs og sprang ut samme vei som de hadde kommet, forteller han om de høydramatiske sekundene.

Spisshammer

Den andre tviholdt han imidlertid på. Men mannen var utstyrt med en spisshammer, lik den man har i busser for å knuse rutene. Den slo han Andresen med stor kraft i hodet med.

— Det gjorde skikkelig vondt, og da ble jeg sint. Jeg ristet fyren kraftig og la ham på gulvet. Da ropte han «jeg gir meg, jeg gir meg!», forteller 66-åringen.

Dermed slapp han innbruddstyven. Andresen spurte hva det var han drev på med, og mannen svarte at han var anarkist - motstander av staten.

— Faktisk havnet vi i en diskusjon om nettopp dette, smiler Andresen, som til slutt ville ringe politiet. Og telefonnummeret, det fikk han av den unge mannen!

En tur innom kjøkkenet var de også, for Andresen var blitt tørst av dramatikken.

— Da tok han tak i en kniv som lå på benken, men den ba jeg ham legge tilbake. Det gjorde han, forteller 66-åringen, som ikke var redd.

På sykehus

Etter at politiet hadde hentet karen, måtte Andresen selv en tur på sykehuset for å få sjekket såret i hodet. Han blødde kraftig, men det stanset etter hvert.

Den andre innbruddstyven har politiet ennå ikke tatt, mens mannen som ble tatt av Andresen, kan vente seg et oppgjør med rettsapparatet.

Selv vet ikke Andresen helt om hendelsen vil skremme ham. Noe slikt som dette har han aldri opplevd før.

— Jeg er ingen lettskremt kar, men dette var dramatisk. Vi får bare se, sier den sindige søgnemannen.