LINDESNES: — Det var en fryktelig skremmende opplevelse. Jeg er båtbygger selv og har sett sånne ting skje. Å oppleve det selv var helt uvirkelig, sier Georg Askvik til fvn.no.

Sammen med kona Wenche har Askeladden-sjefen feriert på Sørlandet i ei ukes tid. I går ettermiddag var de på vei til Egersund i familiens luksusyacht, en Skagen 50, da båten tok fyr. De var like sør for øya Våre utenfor Lindesnes da de oppdaget flammene og måtte hoppe på sjøen. Der var også Gunnar Steinsland (15), Kent Aadnøy (15) og Henrik Støileholmen (16) i en ti-fots Pioner.

De så flammene og kom ekteparet til unnsetning.

— Guttene som plukket oss opp var kjempeflinke. De gjorde akkurat de riktige tingene, sier Askvik. Han er svært takknemlig overfor ungguttene, som dro ekteparet opp i båten, ringte politiet og kjørte dem til land.

Turtallet falt

Det var like over klokken 14 søndag at brannen startet, i maskinrommet på den 50 fot store yachten. Årsaken er foreløpig ukjent.

— Jeg aner ikke hva som skjedde. Vi hadde vært innom på hytta til en venn, og skulle videre mot Egersund. Vi kjørte med halv fart, og gjorde oss klare for strekningen på åpent hav. Etter fem-ti minutter begynte turtallet plutselig å falle. Jeg kikket bakover, så sort røyk og løp ned til motorrommet. Der stakk flammene ut. Da skjønte jeg at det var alvorlig, forteller Askvik.

Hoppet i sjøen - Det er to brannslukningssystem ombord i båten, men ingen av dem virket. Båten var for overtent. Det var ikke mye vi kunne gjøre. Dessuten var vi så opprørte at vi ikke engang husket nødnummeret til politiet. Vi sendte ut mayday og gikk helt fram på baugen. Halve båten stod i flammer da vi hoppet, sier Askvik.

— Først så vi ingen båter, og tenkte at vi måtte svømme til land. Det var ikke så altfor langt, og vi hadde på oss redningsvester. Når vi skal ut på åpent hav tar vi alltid på oss vestene, forklarer Askvik.

Sjokk Snart et døgn etter den dramatiske hendelsen er han fremdeles i sjokk.

— Det var traumatisk, både for meg selv og kona. I går var jeg helt ferdig, det går litt bedre i dag. En sånn opplevelse sitter i kroppen, sier rogalendingen.

Georg Askvik er fjerde generasjon av Os-familien som driver Henrik J. Askviks Sønner AS. Askvik er landets mestselgende båtprodusent, takket være folkefavoritten Askeladden. I 2004 passerte selskapet 100.000 solgte fritidsbåter.