Se bildeserie av solformørkelsen!

KRISTIANSAND: — Streiken kom noe overraskende, og dagen er snudd helt på hodet, forteller han.

I går måtte rektoren på Slettheia skole i Kristiansand ordne med elevpass mens lærerne streiker i dag.

— Elever og foreldre skal bli minst mulig skadelidende. Derfor må vi sørge for at elevene blir tatt hånd klokken 12.00 i dag. Vi kan ikke bare sende de minste ut døra, sier han.

Mesteparten av gårsdagen gikk med til å sende melding med hjem om hvilke tilbud elevene får i dag.

Elevene på 5.-7.trinn blir sendt hjem klokken 12.00. Elever på 1.-4.trinn som går på SFO, blir sendt dit klokken 12. Elever fra 1-4. trinn som ikke har SFO, får tilbud om tilsyn på skolen fram til deres skoledag er slutt.

Mens rektor var opptatt av den nye og praktiske hverdagen, jublet elevene på barneskolen over nyheten om lærerstreik.

— Vi tenker mest på at vi får fri. Vi skal spille dataspill og sove lenge. Vi har hørt at streiken kanskje varer fredag også, sier Thea.

Ti år gamle Maria skyter inn:

— Men vi håper lærerne blir hørt. Det er viktig for oss at de er fornøyde og har det bra. Lærerne trenger overskudd. Vi bråker fælt iblant, sier hun.

— Kvalitet koster

På lærerværelset er lærerne samlet. Streiken er naturlig tema, og staben legger ikke skjul på at de er innstilt på en «fight» nå.

— Kvalitet koster. Vi aksepterer ikke at KS tukler med arbeidsavtalen vår, sier Irene Skram.

— KS vil åpenbart ha oss over på kommunal arbeidstid. Det virker som de nå vil synliggjøre utad hva vi gjør og ikke gjør. Og de vil også ha oss inn på deres lønnsregulativ for å spare penger. Det er uakseptabelt, sier Arne Rosseland.

Hjemmekontor

Kollega Erik Olsen følger opp:

— KS vil nå ta bort nasjonale rammer for undervisning. Men alle vet at vi må ha tid til å forberede timer og rette prøver. Mange skoler mangler fortsatt tilfredsstillende kontorplass og mange jobber hjemme. Mens samfunnet ellers legger opp til fleksible løsninger og avtaler om hjemmekontor, skal vi nå gå motsatt vei, sier han og legger til:

— Hvorfor skal vi sitte på skolen til klokken fire, når elevene går hjem klokken to om ettermiddagen?

— Vi forventer respekt for at lærerne selv er de nærmeste til å vurdere hva som gir en god skole, sier han.