OSLO YOUNGSTORGET— Det er ikke noen hemmelighet at jeg har hatt noen runder med ham der han har sagt klart i fra.- Har Giske presset deg?- Presset og presset {hellip} Nei, i grunnen ikke. Men han har gitt tydelig uttrykk for sin mening, sier Kimestad.Hun mener Mandal hadde altfor mange av de gamle spilleautomatene. Og at disse har ført til personlige tragedier. Nå vil hun at Mandal skal være en automatfri by. Flere andre ordførere på Sørlandet har tidligere krevd det samme.- For meg er det viktig at kommunen selv bestemmer, sier Kimestad.Hun vil ha seg frabedt at staten trer de nye spilleautomatene nedover hodet på lokalpolitikere rundt om i landet.Saken har blitt en varm potet på Ap-landsmøtet fordi kulturminister Trond Giske ikke ønsker noen innblanding fra kommunene. Han vil plassere ut det han har kalt snille spilleautomater som skal skaffe inntekter blant annet til lokale idrettslag. GISKE VS KIMESTAD.

For ministeren står mye politisk prestisje på spill, og Kimestad legger ikke skjul på at Giske i klare ordelag har sagt hva han mener om hennes syn.Men fylkesvaraordfører i Aust-Agder, Laila Øygarden, mener et slikt system ikke vil fungere.- Det blir galt hvis Grimstad sier ja og Arendal nei til automater. Da kan de spilleavhengige bare reise noen få minutter for å spille, sier Øygarden som presiserer at hun aller helst vil ha et nasjonalt forbud mot automater.- Skal vi først ha sånne automater, må vi ha et likt system over hele landet, sier hun.- Men alt i dag er det mange ting folk kan dra til nabokommunen for å gjøre. For eksempel er det opp til hver enkelt kommune om de vil ha vinmonopol. Det er jo det som er lokaldemokrati, repliserer Kimestad.- Men hvordan skal du da fordele inntektene fra automatene mellom de forskjellige kommunene? Det blir jo helt umulig, sier Øygarden.- Nei, dette er en felles pengepott som må deles. Man kan ikke gå inn og diskriminere kommuner som ikke vil ha automater. I dag er det jo heller ingen som regner ut hvor mye det tippes for i de enkelte kommunene og fordeler tippemidlene etter det, svarer Kimestad. LOBBY.

Representanter for Trond Giskes syn driver aktiv lobbyvirksomhet på landsmøtet, men flere talere har krevd at kommunene må få siste ordet.I går kveld var det uklart hvilket syn som vil vinne fram. Verken Kimestad eller Øygarden tør han noen klar formening.- Dette er helt åpent. Jeg tør ikke spå, sier Øygarden.En avklaring vil trolig først komme i løpet av søndag.Tekst: Vidar Udjusvidar.udjus@fvn.no - 38 11 32 48