MANDAL: — Går dette igjennom, setter det vårt sykehustilbud flere år tilbake i tid. Nå er det opp til politikerne å hindre at tilbudene forsvinner og som vil berøre en rekke pasientgrupper, sier sykehusdirektør Jan Roger Olsen ved Sørlandets sykehus.

Spesielt alvorlig er situasjonen for tilbudene i Arendal og Mandal, fordi det berører så mange, men konsekvensene rammer pasienter over hele Sørlandet. Totalt er nesten tusen pasienter gjennom dagbehandling i år.

Alle disse tilbudene finansieres med 40 prosent fra statens side. Nå har det såkalte avregningsutvalget kommet til at deler av disse pengene ikke er brukt etter regelverket ved flere sykehus, og har bestemt at de årlige overføringene på 88 millioner kroner til landets sykehus skal trekkes fra og med 2006. Over en kam

— Utvalget skjærer alle over en kam med å ta fra oss all pengestøtte. Det er komplett uforståelig, sier klinikksjef Pål Friis.

For Sørlandets sykehus betyr dette at om lag 18 millioner i årlig støtte forsvinner fra neste år, i tillegg til at pengene for 2006 og 2007 må betales tilbake. Det i seg selv er vel 33 millioner kroner.

Helsedirektoratet er enig med utvalget i at pengestøtten skal vekk, og nå er saken sendt over til departementet for behandling. - Nå er det viktig at sentrale og lokale politikere blir klar over hva som er i ferd med å skje, sier Olsen.

Friis påpeker at Sørlandets sykehus har landets korteste liggetid. - Dersom dagtilbudene våre legges ned, får det alvorlige konsekvenser. Hjerte- og lungesyke må legges inn fremfor å få et dagtilbud, ventetiden går opp og kostnadene på lang sikt blir mye høyere, sier Friis.

Hjulpet mange

Men mest dramatisk er selvsagt alle tilbudene som forsvinner helt, for eksempel sykelig fedmebehandlingen i Mandal som er det eneste offentlige tilbudet på Sørlandet. - Vi har hjulpet mange til en langt bedre livskvalitet i de to årene vi har holdt på, sier avdelingsleder Terje Andersen, som synes det er hardt å akseptere at det to år gamle tilbudet trolig blir borte.

I tillegg vil dette ramme rundt 30 ansatte i Mandal, som enten må slutte eller blir flyttet til Kristiansand.

Også i Farsund vil nedleggelsestrussel vekke sinne. Her låner kommunen gratis ut nye lokaler til behandlingstilbudet for de gamle.