OSLO: LO-Stat tar i første omgang ut 4.300 av sine medlemmer i streik, Unio-Stat i underkant av 2.500 medlemmer, YS-Stat rundt 2.000 medlemmer og Akademikerne i underkant av 1.000 medlemmer.

Meklingsbrudd vil føre til streik i blant annet politiet, Mattilsynet, Folkehelseinstituttet. Aetat, trygdekontorer, Skattedirektoratet, Toll— og avgiftsdirektoratet, universiteter og høyskoler.

Rundt 10 prosent

Streikeuttaket for organiserte i LO-Stat vil i første runde bli konsentrert til Oslo, Bergen, Trondheim, Kristiansand og Tromsø.

– Vi tar ut rundt 10 prosent, eller i underkant av 2.500 personer, av våre medlemmer. De vil være ansatt i hele vårt områder, blant annet ved universiteter, høyskoler og politidistrikt, sier lederen i UNIO-Stat Arne Johannessen til NTB.

– Vi legger opp til et relativt lite, men svært virkningsfullt streikeuttak. Mye virksomhet ved de streikerammede stedene vil i praksis stanse. Streiken vil ikke bli så omfattende at liv og helse settes i fare, sier Knut Aarbakke, leder i Akademikerne Stat i en pressemelding.

Mattilsyn og politi

Neste meklingsmøte i staten er torsdag 18. mai, og fristen er ved midnatt 23. mai. Akademikernes plassoppsigelser i politiet gjelder samtlige politidistrikter og alle politiets spesialenheter, som KRIPOS og Politiets utlendingsenhet.

Ved Mattilsynet kan inntil 700 medlemmer bli tatt ut i streik. Dette er først og fremst veterinærer. Ved Nasjonalt folkehelseinstitutt er det snakk om 150 medlemmer, først og fremst sivilingeniører og leger.