MANDAL: Mange som ikke er fra Mandal, har skrevet under.

Mange har skrevet under flere ganger.

Mange har skrevet under for andre.

— Her er personer som har skrevet opp hele familien sin flere ganger, med egen underskrift, forteller Linda Verdal i Mandal Arbeiderparti.

Sammen med Sven Seljom, ordførerkandidat for Mandal Høyre, har de i flere dager gått systematisk gjennom alle de vel 5000 underskriftene som bromotstanderne leverte ordføreren i juni.

De mener å bevise at det reelle tallet skal være om lag 2700 underskrifter.

Ved å plassere navnene i et excel-program, har de avdekket at mange har skrevet under flere ganger.

— Vi har i tillegg funnet at mange som har skrevet under ikke er hjemmehørende i Mandal, sier Seljom.

Liste fra Facebook

Ved selvsyn kan Fædrelandsvennen se at en noen har skrevet opp flere familiemedlemmer flere ganger. Håndskriften er den samme. Ved listene ligger dessuten vel 70 «underskrifter» fra en Facebook-diskusjon på internett om bybroa, der alle som har skrevet noe om saken er tatt til inntekt som underskrivere mot broa. Det til tross for at flere av disse er for bro.

Seljom sier at brosaken har dominert det politiske bildet totalt i byen det siste halve året og særlig nå under valgkampen. Motstanderpartiene, Frp og KrF, har brukt listene i sin argumentasjon.

— Når det nå viser seg at det riktige antall underskrifter nærmer seg det halve, faller argumentasjonen om at bystyret ikke har hørt på befolkningen vekk. Stemmetallet i bystyret viser jo noe helt annet, sier Seljom.

Sjekk selv

De tviler ikke på at bromotstanderne vil reagere på påstandene om uriktige underskriftslister.

— Vi har undersøkt så samvittighetsfullt som mulig og hele tiden latt tvilen i forhold til listene komme motstanderne til gode. Initiativtakerne til underskriftskampanjen er likevel hjertelig velkomne til å gjøre samme undersøkelse selv, sier de to.

Men uansett hva de måtte mene, vil bromotstanderne kreve at det nye bystyret gjennomfører folkeavstemning. Det kan de med loven i hånd.

— Skulle det komme så langt, må mandalitten i så fall stemme over hele reguleringsplanen for Nedre Malmø, ikke bare biten som har med broa å gjøre, sier Seljom.

Begge er imidlertid overbevist om at bystyret vil avvise kravet, særlig nå som underskriftslistene viser seg å bare gjelde 2700 personer.