VENNESLA: — Folk må være klar over at det ikke er alle som ser forskjell på en softgun og et vanlig våpen, sier politioverbetjent John Tomas Homme ved Vennesla og Iveland lensmannskontor.

I løpet av de siste 14 dagene har politiet vært nødt til å aksjonere to ganger fordi de har fått melding om folk i sentrum som har båret våpen. Begge gangene har det dreid seg om våpenetterlikninger.

Det siste tilfellet var forrige tirsdag da politiet fikk melding om en mann i 40-årene som gikk rundt i Vennesla sentrum med en pistol.

Fikk bot

Politiet fikk tak i mannen dagen etter. Det viste seg raskt at det var en luftpistol mannen hadde hatt med seg. Torsdag denne uka vedtok han en bot på 7000 kroner for å ha hatt med seg våpenetterlikningen på offentlig sted. Det er i strid med både våpenloven og mot straffeloven.

I begge de to tilfellene i Vennesla har politiet klart å unngå væpnede aksjoner. Ifølge Homme er det fordi de har hatt kjennskap til hvem personene er. Men det er ikke alltid politiet har slik lokalkunnskap. Hvis de får melding om at noen er bevæpnet, kan politiet fort bli nødt til å reagere med en væpnet aksjon.

Får meldinger

Leder for operasjonssentralen ved Agder politidistrikt, Svein Vasby, ber folk ta hensyn når de har med seg sine våpenetterligninger. Skal noen leke med softgun eller paintball, ber han de si ifra til sitt lokale politi.

Han sier at de har fått telefoner fra bekymrede mennesker som forteller om svartkledde menn som skyter på hverandre. Av og til må de også rykke ut.