KRISTIANSAND: Påkjørselen skjedde da politibetjenten i sivil politibil tok opp jakten på mannen langs promenaden på vestsiden av Otra. Politimannen kjørte i sykkelen bakfra, slik at syklisten ble kastet flere meter bortover betonghellene. I basketaket som fulgte, ble mannen lagt i jern.

Kort tid etter ble politibetjenten anmeldt til Spesialenheten for politisaker. Et halvt år senere er konklusjonen klar. Saken blir henlagt på grunn av manglende bevis.

— Viktig å sikre bevis

  • Vi vurderte om det skulle foretas en rettslig behandling av pågripelsen, og kom til at det ikke skal reageres med straff. Politiets lovlige handlingsrom er ganske bredt. Det har lovgiver bestemt, sier Jan Egil Presthus, sjef for Spesialenheten for politisaker, til fvn.no.

Han understreker at Spesialenheten ikke skulle ta stilling til om politibetjentens pågripelse var riktig eller ikke, men vurdere om den ga grunnlag for straff. I vedtaket som fvn.no har fått tilgang til, erkjenner Spesialenheten at muligheten for å skade en person ved at en bil kjører på en sykkel må anses for å være meget stor.

Men selv om politijakten skjedde på en gang- og sykkelsti som var sperret for biltrafikk, og innebar en risiko for personskade, anses den av Spesialenheten ikke som grov uforstand i tjenesten.

— Er det dermed greit for politiet å stoppe en syklist ved å kjøre inn i vedkommende?

— Det tar jeg ikke stilling til. Vi ser på grunnlaget for å reagere med straff.

— Var pågripelsen brudd på god tjenesteutøvelse?

— Det er ikke min jobb å ta stilling til det. Men det er umulig å tenke seg til at politiet aldri skal bruke bil for å stoppe en syklist. Det må bero på et konkret skjønn. Her var det viktig å sikre bevis, sier Presthus.

Måtte slutte på skolen

Politibetjenten mistenkte mannen, en 21-åring fra Kristiansand, for å ha solgt narkotika ved skolegården til Kvadraturen videregående skole, og oppfattet at 21-åringen prøvde å stikke fra ham. I avhør hos Spesialenheten har politimannen, som jobber ved forebyggende avdeling ved Kristiansand politistasjon, forklart at han holdt en hastighet på mellom 20 og 30 kilometer i timen da han kjørte inn i syklisten.

Les også: Vil anmelde politiet for brutal påkjørsel

Mannen ble ikke alvorlig skadet i påkjørselen, men fikk skrubbsår over stort sett hele kroppen. Han ble undersøkt av psykolog en drøy uke senere, og ble da vurdert til å ha stressreaksjoner som følge av hendelsen.

I dag opplever han fortsatt hendelsen som traumatisk.

— Jeg klarte ikke å komme meg på beina etterpå, og måtte slutte på skolen. Jeg tenker ofte tilbake på hva som kunne skjedd dersom jeg hadde havnet i vannet eller i en av stolpene som stod der, sier 21-åringen til fvn.no.

Fant ikke bevis nok

Beskjeden om at anmeldelsen var henlagt, var tung å få for syklisten.

— Jeg synes det er kjipt. Det virker ikke som Spesialenheten tar ting alvorlig. Men det er vel slikt som skjer med de fleste saker mot politiet, sier han.

I avhør hos Spesialenheten har 21-åringen og politibetjenten kommet med to ulike forklaringer om pågripelsen. Både maktbruken under slåsskampen etter påkjørselen, og farten bilen holdt i forkant, er det delte meninger om. Dette gjør at Spesialenheten ikke har funnet bevis nok til å bringe saken for retten.

Jan Egil Presthus erkjenner imidlertid at vedtaket ble gjort under tvil.

— Vi har aldri før vurdert et tilfelle der en syklist er blitt påkjørt av bil, men har hatt flere tilfeller der mopeder er blitt påkjørt. Disse er blitt vurdert som grov uforstand i tjenesten. Så vedtaket ble gjort under tvil, sier han.

Krevde oppreisning

I anmeldelsen krevde 21-åringen og hans forsvarer 20.000 kroner i erstatning for økonomisk tap og oppreisning. Det ble pekt på at politibetjenten ikke hadde grunnlag for pågripelsen på den måten den skjedde siden 21-åringen ikke var mistenkt for en alvorlig straffbar handling.

I ettertid har Kristiansand tingrett dømt 21-åringen til betinget fengsel i 24 dager, samt en bot på 3000 kroner, for blant annet kjøp og besittelse av narkotika samme dag som påkjørselen skjedde. Ifølge dommen kjøpte han 57 blåvaliumtabletter fra en ukjent person bare få minutter før pågripelsen. Politiet fant også 2,7 gram hasj da de ransaket hjemmet hans etterpå.

Verken politibetjenten eller konstituert politimester Kjell Hegstad ved Agder politidistrikt ønsker å uttale seg om saken.