UTFORDRING: Funnet av den sjeldne sommerfuglarten på Kjevik Lufhavn, byr på en og annen utfordring for den planlagte utbyggingen, sier lufthavnsjef, Thomas Langeland. Foto: Lars Hoen

KRISTIANSAND: — Avinor og lufthavnen vil bidra så sterkt vi kan til å bevare de sjeldne sommerfuglene, men vi ser jo at det er mulig at det oppstår en konflikt mellom utbygging og bevaring, sier lufthavnsjef Thomas Langeland i Avinor til avisa Sørnett.

Den sjeldne sommerfuglarten Rødknappvikleren, som nå er oppdaget i skrenten ved rullebanen på Kjevik kan få miljøvernminister Helen Bjørnhøy til å sette foten ned for den planlagte utbyggingen av Kjevik lufthavn. Hun har tidligere grepet inn i utbygginger av hytter og hus i Halden etter at det er ble funnet en sjelden sommerfuglart i området.

Langeland mener at utfordringen til Kjevik lufthavn nå blir å komme med tiltak som gjør at man sikrer det biologiske mangfoldet som er på flyplassen før utbygging, samtidig som de bygger ut sikkerhetssonen ved rullebanen etter forskriftene. Per idag er den ikke innenfor kravene som er på 300 meter.

Kai Berggren, som er ekspert på sommerfugler håper at det sjeldne funnet blir ivaretatt.

— Det er et lite vesen som ikke er stort. Snaut halvannenen centimeter i diameter. Den er så liten at du ikke ser den. Ingen får glede av den, bortsett fra partneren, humrer han.

Men nå står arten i fare for å bli utryddet i Norge. Formann i Norsk entomologisk forening og leder for Artsdatabankens ekspertkomite for sommerfugldelen av Rødlista, Leif Aarvik mener forslaget om å flytte den sjeldne arten er "meningsløst og utopisk".

— De er knyttet til et miljø, et habitat, og skal et slikt prosjekt lykkes, må hele habitatet også flyttes til et nytt sted. Deretter må de ytre forhold som topografi, fuktighet, jordsmonn, eksposisjon i forhold til sola, og plantevekst gjenskapes. I tillegg må en sørge for at de involverte artene ikke dør ut i løpet av prosessen. Jeg vil påstå at sjansene for at dette vil gå bra, er mindre enn null, sier Aarvik.

Han får støtte av Berggren.

— De er helt avhengig av den skrenten og den planten for å overleve. Det kan ikke nytte å samle frø for å så flytte arten, sier Berggren til fvn.no og påpeker at arten ikke er registert andre steder i Norge per i dag.

— Den ble registrert for første gang i Norge i 1922 og senere i 1989. Begge stedene den ble funnet er den nå utryddet fra. Kjevik er sannsynligvis det siste stedet at sommerfuglen finnes i Norge, sier Berggren til fvn.no.

Han forklarer det med at det er ekstra godt klima der sommerfuglarten nå holder til.

— Det er åpent, solrikt og gunstige forhold. Stedet er i tillegg avstengt, så folk lar den være i fred, sier Berggren.

Rådgiver i Samarbeidsrådet for biologisk mangfold Kristian Stil vil ifølge Sørnett følge nøye med på hva kommunen fortar seg i denne saken.

  • Vi har sett at miljøvernministeren engasjerte seg i saken på Halden. Vi regner med at Kristiansand kommune tar hintet og er bevisst på sitt ansvar, sier Stil til Sørnett.