FLEKKEFJORD: Pasientene som får behandling med medisiner som nedsetter blodets evne til å koagulere ved Sørlandet sykehus i Flekkefjord, får utdelt et såkalt INR-medisinkort når de blir skrevet ut. Der blir det blant annet skrevet på når behandlingen starter og slutter.

Nederst på kortet står logoen til Nycomed Pharma AS, som leverer medisinen, sammen med et telefonnummer.

En sekretær ved sykehuset ønsket denne uken å bestille nye kort av denne typen. Derfor ringte hun nummeret som stod på kortet, og som tilsynelatende skulle føre henne til Nycomed.

— Da kom jeg rett til en sånn sextelefon. Så tenkte jeg «jøss, nå har jeg sikkert ringt feil». Jeg fikk en annen til å slå nummeret, men det viste seg at jeg ikke hadde slått feil. Så det var jo litt morsomt, forteller sekretæren, som ønsker å være anonym, til fvn.no.

Stemmen sekretæren kom frem til, opplyste at hun nå var kommet til Skandinavias største og hotteste usensurerte hotline med aldersgrense 18 år.

«Her kan du snakke med frekke, kåte damer fra hele landet», heter det på den automatiske velkomsthilsenen.

Byttet nummer for ti år siden

Hos Nycomed, landets største leverandør av legemidler, er ikke dilemmaet ukjent.

— Vi er kjent med problemet, dessverre. Det er et ti år gammelt nummer som vi ikke lenger disponerer, sier Brita Sangolt, direktør for forretningsutvikling i Nycomed.

Bedriften, som har 470 medarbeidere, flyttet i 1997 fra Vindern i Oslo til Storo. Da byttet de også telefonnummer. Første gang de fikk beskjed om problemet den gang, ga de ifølge Sangolt beskjed til sine samarbeidspartnere om å kaste eller returnere gammelt materiell.

Likevel er det sannsynligvis en del gamle kort i omløp. Sangolt forteller at det hvert år blir trykket opp mange tusen eksemplarer av INR-kortene, men at de selvfølgelig nå er utstyrt med riktig nummer.

Direktøren er ikke glad for at bedriften linkes til en sextelefon.

— Beklageligvis er denne abonnenten leverandør av tjenester vi ikke vil kobles opp mot. Men vi har fått beskjed om at det ikke er noe vi kan gjøre med det. Vi må bare beklage sterkt, og så skal vi ta en ny runde for å se om det er noe vi kan gjøre med det, sier hun.

Etterlyser bedre kontroll Sekretæren ved sykehuset synes det er rart at en sextelefon kan få overta nummeret til en såpass stor bedrift.

— Jeg synes jo det er litt spesielt at de gir det til en sånn virksomhet som dette. Det nummeret vil jo bli hengende ved en stund. At ikke Telenor har kontroll på sånt, sier hun.

Informasjonssjef Per Aril Meling i Telenor forteller at det fra tid til annen dukker opp slike problemer hos dem.

— Vi har en regel som sier at telefonnummeret skal ligge i karantene i cirka nitti dager før vi sender det ut til en ny bedriftskunde. Men hvis det er et veldig kjent nummer, kan det være det ligger litt lenger, sier han til fvn.no.

— Har dere noen regler på hvem som kan overta numre?

— Nei. Vi får tildelt dette av post- og teletilsynet, som fordeler numrene på de ulike telefonoperatørene. Men hvis noen opplever problemer, bytter vi det gratis. Det skal ikke være verre, sier Meling.

FEIL NUMMER: Dette nummeret går rett til en sextelefon.