MANDAL: — Vi fikk melding om ulykken via AMK klokken 03.10 i natt. Da redningsmannskapene kom ut, fant man to omkomne og fem personer med varierende skadeomfang. Alle ble funnet på land, sier operasjonsleder Roar Hansen ved Agder politidistrikt til fvn.no.

Alle de syv om bord i båten var fra Mandals-distriktet. De fem skadede er i 40-50-årsalderen, og ble fraktet til Sørlandet Sykehus Kristiansand, to av dem med luftambulanse.

— Fem personer ble innlagt, men tre er nå utskrevet. Tilstanden til de to som fortsatt er under behandling, er stabil. Det er snakk om én mann og én kvinne, sier vakthavende kirurg ved Sørlandet Sykehus Kristiansand til fvn.no sent lørdag kveld.

Ingen bølger

Det var natt og mørkt, men blikk stille og flatt hav ute i fjorden ved 03-tida da ulykken inntraff.

De syv ombord hadde vært på en hytte ute i skjærgården, og var på vei inn til Mandal over Nordfjorden. Så skjedde det utenkelige. Båten skar inn mot land og stusset eller traff skrått på svaberget ved en odde øst for brua i Skjernøysund.

Utover dette, vet politiet ennå lite om hendelsesforløpet.

— En feilvurdering av en eller annen art har ført til at båten har styrt rett på skjæret og blitt kastet opp på land. Slik båten ble liggende, indikerer det relativt høy fart, sier politistasjonssjef Bjart Gabrielsen til fvn.no.

— Enten er det en feilnavigering, eller så har båtføreren trodd han var et annet sted enn der han var, sier Gabrielsen.

Båten ble liggende opp ned, og måtte snus for at redningsmannskapene kunne komme til noen av de skadede.

Samlet de pårørende

— Vi har allerede gjennomført en første samling med de nærmeste pårørende, og en tilsvarende samling for hjelpepersonellet, forteller Gabrielsen, som av hensyn til familiene ikke vil gå nærmere ut med slektskapet de syv personene i mellom.

— Det er ingen tvil om at dette er en stor påkjenning for lokalsamfunnet. Det ene øyeblikket er man glade på vei hjem fra festlig lag, det neste er det bare gru og kaos, sier han.

I lørdagens fotballkamp kamp mellom Fyllingen og Mandalskameratene spilte MK-spillerne med sørgebånd. Kampen skulle egentlig sendes direkte på radio, men på grunn av ulykken ble det bestemt å avlyse sendingen. Begge de omkomne hadde tett tilknytning til fotballklubben.

Søndag kunne politiet bekrefte at de omkomne er Jens Arvid Bongsted (53) og Rune Lohne (39).

Både helsepersonell, redningshelikopter, dykkere, brannvesen og hyttefolk i nærheten hjalp til med redningsarbeidet.

– Det var ingen vitner til selve hendelsen, og vi har ikke snakket med de overlevende ennå. Vi har tatt rutinemessig blodprøve av samtlige om bord i båten, sier Hansen.

Høy fart

Båten de syv satt i var en såkalt HT-båt, en 17-18 fots Yamarin 5930 med en 115 hk Yamaha påhengsmotor. Disse båtene har hardtop, og kan oppnå en topphastighet på 36-37 knop med nevnte motorstyrke.

En slik båt er fra produsentens side konstruert for maks seks passasjerer inkludert fører.

Båten er nå brakt inn for tekniske undersøkelser hos politiet i Kristiansand.