LILLESAND: Da ekteparet inngikk leiekontrakt opplyste huseieren at når det kom mye regn, kunne det komme vann i kjelleren i huset fra 50-tallet. Dessuten fikk ekteparet beskjed om at det alltid måtte stå varme på i kjelleren, samt at luftelukene alltid måtte være åpne.

Men i dommen fra Kristiansand tingrett går det fram at det uføretrygdede ekteparet både slo av varmen og stengte luftelukene, for å spare strøm.

Etter et knapt års leieforhold, sa huseieren opp leieavtalen fordi hun ønsket å selge leiligheten. I den forbindelse fikk hun en takstmann til å gå over leiligheten. Da ble det avdekket at det var fukt og sopp i kjelleren. Det var mer sopp og fukt enn før leietakerne flyttet inn.

Dermed saksøkte det uføretrygdede ekteparet huseier for helseskader som skulle ha blitt værre under leietiden. Kona har blant annet astma, diabetes og muligens kols, går det fram av tingrettens dokumenter. Mannen har leddgikt og skal ha fått økte plager med rennende øyne mens de bodde i leiligheten.

Ekteparet krevde erstatning for å ha flyttet i campingvogn i seks uker, for utgifter til middag hver dag på Høvåg gjestehus og en ødelagt sofa. Dessuten krevde de 42.000 kroner i redusert husleie for sju måneder.

Men retten mener ekteparet har seg selv å skylde for det økte fukt— og soppinnholdet i kjelleren, siden de verken hadde beholdt varme eller luftet der. Da ekteparet var flyttet ut, foretok huseier en oppvarming og utlufting og da sank fuktigheten til det nivået som hadde vært før ekteparet flyttet inn.

Men retten mener uansett dette er lite relevant. Retten mener huseier hadde gitt tilstrekkelig opplysning om husets tilstand, og at den tilstanden ikke var værre enn man kan forvente av et hus fra 50-tallet.

Dermed har ekteparet visst hva det gikk til, og har ikke krav på erstatning eller husleiereduksjon. I stedet må ekteparet ut med nesten 70.000 kroner i saksomkostninger - hvilket tilsvarer omtrent det samlede beløpet de krevde i husleiereduksjon og erstatning.

Dommen er ennå ikke rettskraftig. Ekteparet opplyser til fvn.no at saken ikke er over for deres del, og at de vil anke avgjørelsen fra Kristiansand tingrett.